Koliko traje otok nakon korekcije usana i kako ga se rešiti?

PETAK, 19.03.2021

Otok nakon korekcije usana je reakcija koja uvek usledi nakon procedure i potpuno je normalna. Hijaluronska kiselina se već dugo koristi u estetskoj medicini za popunjavanje usana, a budući da je to supstanca koja se inače nalazi u našem telu, sasvim je bezbedna.

Ipak, bez obzira na činjenicu da je povećanje usana hijaluronom apsolutno sigurna metoda (ukoliko je izvode stručna lica), otok možete uvek očekivati nakon procedure.

otok nakon korekcije usana

Kroz neko vreme edem u potpunosti nestaje, ali kako biste ubrzali taj proces najbolje je slediti preporuke specijaliste. Fenomenalni rezultati su u tom slučaju zagarantovani.

Zašto se javlja otok nakon korekcije usana hijaluronom?

Uprkos tome što je povećanje usana hijaluronom najefikasnija i najsigurnija metoda za korekciju oblika usana i dodavanje volumena, ova procedura izaziva crvenilo i otok.

Oticanje je odgovor tela na povredu tkiva i primenu preparata. Čak i minimalna količina najkvalitetnijeg filera i vrlo tanke iglice ne garantuju odsustvo otoka mekog tkiva.

Hijaluronska kiselina je polisaharid i njena molekuli su sposobni da privuku i zadrže čak 500 molekula vode, održavajući visok nivo hidratacije i elastičnosti kože. U početku dok se filer ne rasporedi u koži, otok usana se povećava zbog neravnomernog nakupljanja tečnosti.

Da li je to jedini razlog nastanka otoka usana?

Usne mogu nateći i ukoliko proceduru obavlja neprofesionalac:

 • Aplikovanje previše filera u usne
 • Infekcija mekog tkiva usana.

Pre postupka lekar treba da proveri da li ima nekih kontraindikacija. Na konsultacijama morate reći doktoru ukoliko imate neku bolest ili alergije.

otok posle povećanja usana

Nakon toga, lekar treba da odredi potrebnu količinu preparata koji se uvodi. Osim toga, obavezno je korišćenje sterilnih instrumenata kako bi se isključile sve infekcije usana koje mogu dovesti do otoka i upale.

Ono što vi možete da uradite je da se obratite isključivo stručnim licima ukoliko ste se odlučili za korekciju usana i na taj način možete izbeći sve neprijatnosti do kojih može dovesti nestručno aplikovanje filera.

Koliko traje otok nakon korekcije usana filerima?

Prvi znaci otoka mogu se pojaviti nekoliko sati nakon korekcije usana hijaluronskim filerima: područje usana gde je aplikovan preparat će malo oteći i biće primetne crvene tačkice od igle.

Sledećeg dana primetićete značajnije oticanje i veće crvenilo. U ovom trenutku se poboljšava cirkulacija na mestu gde je postupak obavljen. Ovo stanje će trajati 2-4 dana, a već petog dana edem polako nestaje.

Osobe čiji su zidovi krvnih sudova tanji, osim otoka dobiće primetno crvenilo koje će se zatim tranformisti u male modrice. Ali ne brinite, čak i ako se pojave, modrice nestaju u naredne dve nedelje nakon korekcije usana. Tada ćete moći da vidite konačan rezultat i uživate u svojim novim usnama.

koliko traje otok posle povećanja usana

Šta ako otok usana ne prolazi?

Ukoliko otok na usnama traje više od 10 dana nakon procedure, u prvim danima nakon postupka imate povišenu temperaturu, osećate bol na mestima aplikacije filera ili primetite da je edem neujednačen, odmah se obratite lekaru jer se to ne smatra normalnim.

Opet napominjemo da je izbor doktora ključan ukoliko želite da izbegnete slične neprijatnosti i postignete izvanredne rezultate.

Kako se rešiti otoka nakon korekcije usana?

Vaš lekar će vam dati detaljna uputstva i preporuke kako biste brzo skinuli otok i pobrinuli se za svoje usne. I zaista, ukoliko se pridržavate saveta stručnjaka, pomoći ćete svom organizmu da se lako i bez posledica izbori sa otokom i crvenilom.

Kako biste smanjili otečenost i maksimalno ubrzali oporavak, narednih 4 do 6 dana izbegavajte:

 • masaže
 • često dodirivanje usana i područja oko usana
 • prekomernu fizičku aktivnost (posebno prvih nekoliko dana)
 • alkoholna pića
 • pušenje prvog dana nakon procedure (može dovesti do infekcije)
 • posete saunama i solarijumu
 • pilinge za lice i usne
 • dekorativnu kozmetiku za usne
 • posete stomatologu tokom prve dve nedelje nakon korekcije usana.

otok nakon korekcije usana slike

Poljupci vs otok nakon povećanja usana

Ovo je pitanje koje najčešće zanima dame i to je potpuno razumljivo. Međutim, morate biti strpljivi bar dok otok ne nestane, a najbolje narednih 6-7 dana nakon postupka. A što se tiče laganih i vazdušnih poljubaca – naravno, oni su dozvoljeni.

Klikom Ovde možete pogledati kompletan cenovnik naših usluga ili Ovde zakazati konsultacije sa našim doktorima.