Hijaluronski fileri

Hijaluronski fileri ili “supstanca mladosti” su sterilni, biorazgradivi, prozirni gelovi. Nisu trajni i veoma retko izazivaju alergije što im daje veliku prednost u odnosu na ranije više korišćene silikonske filere.

Postoje različite vrste dermalnih filera, međutim, fileri sa hijaluronskom kiselinom su apsolutni hit 21. veka i antiaging medicine. Hijaluronskim filerima se mogu tretirati gotovo sve regije na licu, vratu, dekolteu, šakama.

Uloga hijalurona je da da licu volumen, da popuni bore (statičke) u poznatim anti-aging procedurama,  kao i konturisanje lica (jagodice, brada, temporalna regija) što spada u procedure bjutifikacije lica.

hijaluronski fileri

Šta je zapravo hijaluronska kiselina?

Verovatno se pitate zašto su hijaluronski fileri zamenili silikon i postali broj 1 u svetu lepote? Odgovor je jednostavan – hijaluron je prirodna supstanca koja se već nalazi u našoj koži.

Hijaluron je zapravo složeni šećer (glikozoaminoglikan), nalazi se u vezivnom tkivu naše kože i obavlja značajne funkcije:

 • sposoban je da veže veliku količinu vode – hidrira kožu,
 • održava tonus kože,
 • neutrališe štetne slobodne radikale,
 • nadoknađuje izgubljenu punoću i volumen.

Obzirom na činjenicu da je hijaluronska kiselina sastavni deo našeg organizma, on je (za razliku od drugih sastojaka) „prepoznaje“ i prihvata kao kompatibilnu.

Šta sve možete tretirati hijaluronskim filerima?

Najčešće se popunjavaju već formirane bore u cilju podmlađivanja ili se oni koriste u svrhu voluminizacije (usne, jagodice…). Međutim, svetski trendovi stavljaju akcenat na remodelovanje lica uz njegovu harmonizaciju, a naglašavajući njegovu trodimenzionalnost i individualnost. Upravo je to čemu i mi težimo u svakodnevnom radu sa hijaluronskim filerima.

Detaljna analiza lica i kombinacija različitih naprednih tehnika injektiranja sastavni su deo rada sa hijaluronskim filerima u Poliklinici Rea Medika.

Možda će vas iznenaditi koje sve regije možete tretirati hijaluronskim filerima, ali to i jeste tajna njihove široke popularnosti. Hijaluronski fileri se koriste za:

 • konturisanje i povećanje usana,
 • podmlađivanje lica i dekoltea,
 • korekciju nosa,
 • uklanjanje podočnjaka,
 • konturisanje jagodica,
 • popunjavanje bora oko očiju,
 • podmlađivanje šaka,
 • podizanje obraza,
 • uklanjanje nazolabijalnih i pušačkih bora.

Hijaluronski fileri za podmlađivanje – kako izgleda i da li boli?

Podmlađivanje lica hijaluronom ne zahteva posebnu pripremu, važno je samo da nemate infekciju kože ili neke duge upale i da ste motivisani za rad.

Pre same procedure se koža temeljno čisti i uklanja se sva šminka. Stručno lice zatim nanosi anestetik u obliku kreme, kako ne biste osećali bol. Nakon 15 minuta anestetik se uklanja i pristupa se aplikovanju hijaluronskih filera u kožu lica tankim iglicama.

Zahvaljujući anestetičkoj kremi i veštim rukama našeg doktora, bol je minimalizovan, a tretman prijatan. I nakon nekoliko uboda iglom bore polako nestaju, a vašoj koži se vraća sjaj i mladolikost.

Šta raditi nakon tretmana?

Oporavak nakon popunjavanja bora hijaluronskim filerima je kratak i možete se odmah vratiti svojim svakodnevnim aktivnostima.

Dešava se da neposredno posle tretmana dođe do blagog crvenila kože i otoka, ali to je prirodna reakcija i povlači se kroz nekoliko sati.

Veoma je važno ne dirati lice nakon procedure i ne nanositi kozmetička sredstva. Osim toga, trudite se da se ne izlažete suncu, solarijumu u jakoj hladnoći dok se otok ne povuče.

20-e ili 30-e – kada je pravo vreme za hijaluronske filere?

Bore se lakše koriguju kada su u začetku, zato se preporučuje da se počne sa filerima već sa pojavom prvih borica. Na taj način ćete sprečiti i njihovo dalje produbljivanje.

Zavisno od genetike, ali i od načina života, bore se kod nekoga pojavljuju ranije, krajem 20-ih godina, a kod nekoga dosta kasnije. Uglavnom, nemojte da čekate da bore „preplave“ vaše lice, već reagujte odmah.

Hijaluronski fileri za korekciju usana – „Samo mic“ do savršenstva

Usne su oduvek predstavljale simbol ženstvenosti i najlepši ukras ženskog lica, međutim, priroda nije svima podarila pune, senzualne i lepo oblikovane usne.

To ne znači da treba da se pomirite sa svojom sudbinom, jer sada zahvaljujući hijaluronskim filerima, potpuno bezbednoj i prironoj supstanci, i vi možete imati usne o kojima ste sanjali.

“Doktorka, ja bih samo MIC usne da niko ne primeti”. To je rečenica koju čujemo skoro svakog dana u našoj poliklinici. Floskula “SAMO MIC” podrazumeva postepeno uvećanje usana, kako bi posle uvećanja izgledale potpuno prirodno i vizuelno, i fiziološki. Ne želimo da naši pacijenti posle jednog tretmana drastično uvećaju usne i tako promene fizionomiju lica. Savetujemo im da samo MIC korekcijom naglasimo oblik usana ili povećamo volumen.

Korekcija usana hijaluronom – kako to izgleda kod nas?

Ono što prethodi ovoj proceduri su svakako konsultacije i pregled u toku kog naš lekar specijalista u dogovoru sa vama definiše detalje tretmana koji će dovesti do idealnih rezultata. Jedan deo konsultacija obuhvata određivanje tačne količine hijaluronskih filera da bi se došlo do savršenih usana i našeg „samo mic“ efekta.

Sledeći korak je popunjavanje usana nakon lokalne anestezije koja će umanjiti ili potpuno eliminisati bol i učiniti tretman komfornim. Ubrizgavanje filera se vrši u tačno određena mesta preciznim ubodima iglicom.

Nakon samo petnaestak minuta procedura je gotova, a rezultat odmah vidljiv. Ipak, prvi dan nakon injektiranja filera se javlja otok koji prolazi za par dana i tada vidimo definitivan izgled.

Dvanaest sati nakon procedure korekcije usana nije dozvoljeno šminkanje i intenzivnija fizička aktivnost. Ukoliko postoji kuglica ili blaga asimetrija, korekcije se rade tek nakon 10-15 dana.

Kakve rezultate možete očekivati nakon tretmana?

Hijaluronska kiselina je posle određenog vremena učinila svoje, a vaše usne su poprimile željeni oblik. Nakon korekcije usana hijaluronskim filerima možete očekivati sledeće efekte:

 • usne su jedre, rumene i prirodnog izgleda,
 • naglašene su konture usana,
 • volmen usana je vidno povećan, što njihovom izgledu daje senzualnost i punoću,
 • usne su pravilno konturisane, jasno definisane, a zahvaljujući punoći daju lepši izgled čitavom licu.

Hijaluronski fileri nisu večni?

Naravno da ne, rezultati tretmana mogu trajati do 12 meseci. Nakon prvog ubrizgavanja efekat hijaluronske kiseline traje najkraće. Međutim, dobra vest je da svakim sledećim aplikovanjem hijaluronska kiselina ostaje duže u vašim usnama, dakle, efekat je dugotrajniji.

Treba takođe napomenuti da je prilikom svakog sledećeg tretmana korekcije usana potrebna manja količina hijalurona.

Klikom Ovde možete pogledati kompletan cenovnik naših usluga ili Ovde zakazati konsultacije sa našim doktorima.