Laserska liposukcija – 10 najvažnijih stvari koje treba znati

UTORAK, 26.05.2020

Laserska liposukcija je postala jedan od najtraženijih postupaka u estetskoj hirurgiji, kako u svetu tako i kod nas. Sledi 10 najvažnijih stvari koje treba znati o laserskoj liposukciji.

laserska liposukcija

1. Koja je razlika između klasične i laserske liposukcije?

Klasična liposukcija je hirurška intervencija kojom se masti kidaju i usisavaju pomoću “kanile” usled čega dolazi do pojave neravnina i podliva. Obično se postavlja dren pa je oporavak duži i podrazumeva previjanje. Koža ostaje takva kakva jeste pa je kasnije najčešće neophodna i intervencija zatezanja  kože.

Laserska liposukcija je hirurška intervencija koja je komfornija za pacijenta, brži je oporavak, a podlivi izostaju. Radi se sa “kanilom” malog promera i topi masti pomoću laserskog snopa na vrhu. Samim tim, masno tkivo se podjednako topi i usisava tako da se izbegavaju neravnine koje se javljaju kod klasične liposukcije.

Nakon topljenja i isisavanja masti, takođe kanilom, pomoću toplote lasera zateže se koža odnosno stimuliše sinteza kolagena.

2. Na kojim delovima tela se radi laserska liposukcija?

Laserska liposukcija omogućava tretiranje svih delova tela. Ona uključuje i oblasti kojima se ne može lako pristupiti upotrebom klasične liposukcije kao što su brada, vrat i područja sa značajnim masnim naslagama.

3. Ko je idealan kandidat za postupak?

Idealni pacijenti su pre svega zdrave osobe sa  lokalizovanim masnim naslagama, koje se nalaze između mišića i kože.  Stanje i kvalitet kože i mišića su takođe veoma važni faktori za idealnog pacijenta.

4. Da li je laserska liposukcija postupak za mršavljenje? Koliko masti se može ukloniti?

Liposukcija nije postupak za mršavljenje! Već je, kao što je pomenuto, postupak uklanjanja lokalizovanih masnih naslaga. Količina masti koja se može ukloniti u nekom području tokom jednog postupka može varirati u zavisnosti od različitih faktora, uključujući procenu hirurga o pacijentovom zdravlju, konstituciji tela i estetskim ciljevima. Više o ovoj temi pročitajte OVDE.

5. Kako se pacijent treba pripremiti za postupak?

Priprema je individualna i o njoj se informiše na konsultacijama, ali generalno je najvažnije angažovati prijatelja ili člana porodice koji može pomoći u prevozu pacijenta do klinike i nazad. Hirurg preporučuje koju bi vrstu anestezije trebalo upotrebiti. Ukoliko pijete lekove, određene bi trebalo obustaviti u dogovoru sa hirurgom (npr. aspirin i lekovi sa sličnim dejstvom koji mogu produžiti krvarenje). Rade se izvesne analize koje daju informacije o zdravstvenom stanju pacijenta kako bi anestezija pa i sama oberacija prošle glatko. Hrana i piće se obično ukidaju oko 12 sati pre termina.

6. Šta se dešava tokom postupka? Kako se izvodi laserska liposukcija?

Laserska liposukcija je hirurški postupak koji podrazumeva otvaranje sitnih rezova na koži kuda će proći “kanila”. Kanila je instrument koji na vrhu ima laserski snop i pričvršćena je na uređaj za usisavanje masti. Ovo je obično ambulantna operacija. Iako pacijenti mogu biti pod opštom anestezijom, najčešće pacijent ide kući isti dan.

7. Kakav je oporavak?

U većini slučajeva pacijent se može vratiti na posao za nekoliko dana i nastaviti sa normalnim aktivnostima, poput treninga, u roku od 2 do 4 nedelje. Oporavak i posthirurška nega variraju u zavisnosti od područja tretiranja i količine uklonjene masti. Pridržavanja uputstava hirurga je najbolji način da se oporavak učini što kraćim i što bezbolnijim. Najčešći posthirurški efekti mogu uključivati određeno oticanje, modrice i osetljivost ili nelagodnost u tretiranim područjima.

8. Kakve vrste ožiljaka se mogu očekivati?

Kanila je mali instrument, te su zbog toga i ožiljci mali. Broj ožiljaka zasnovan je na broju rezova i broju tretiranih područja. Ožiljci takođe mogu da variraju u zavisnosti od kvaliteta kože pacijenta.

9. Kakve rezultate pacijent može očekivati?

Hirurg dr Uroš Radivojčević vam može pomoći da predvidite i vizualizujete realne rezultate. Odmah nakon operacije doći će do otoka. Zbog toga može biti potrebno nekoliko nedelja da se u potpunosti vidi rezultat procedure.

10. Koliko traju efekti laserske liposukcije?

Masti uklonjene tokom liposukcije trajno se uklanjaju. Ali pacijenti i dalje mogu dobijati nove masne naslage nepravilnom ishranom.

Klikom Ovde možete pogledati kompletan cenovnik naših usluga ili Ovde zakazati konsultacije sa našim doktorima.