5 grešaka prilikom korekcije usana hijaluronskim filerima

ČETVRTAK, 11.03.2021

Korekcija usana filerima na bazi hijaluronske kiseline popularna je među ženama svih godina, pa čak i među pripadnicima jačeg pola.

Međutim, često se dešava da osobe vođene niskim cenama, popustima koji iskaču svuda i reklamama posegnu za ovom procedurom, ali kod lica koja nemaju ne samo licencu, već i potrebne veštine.

korekcija usana

To ne može proći „nekažnjeno“, a dokaz tome su razni problemi koji se javljaju odmah nakon tretmana. Danas pričamo o 5 najčešćih grešaka do kojih dolazi ukoliko se za korekciju usana obratimo neprofesionalcu.

№1: Korekcija usana i fibroza kao rezultat

Ako se nakon povećavanja usana hijaluron filerima pojave kvržice i kuglice koje se mogu osetiti na dodir i koje ne prolaze u toku celog meseca, već postaju sve veće – radi se o fibrozi.

Ova komplikacija predstavlja prekomerni rast vezivnog tkiva sa stvaranjem ožiljaka. Odnosno, organizam tako izoluje centar upale koja se javlja na usnama kada se preparat „ne primi“.

Razlozi za ovo stanje leže u neadekvatnom aplikovanju preparata:

  • premeštanje filera
  • oštećenje krvnih sudova iglom
  • greške u tehnici izvođenja postupka
  • formiranje cisti.

№2: „Što više, to bolje“ – korekcija usana ne znači previše filera

Jedna od najčešćih grešaka kada je korekcija usana u pitanju jeste aplikovanje previše filera, tako da usne izgledaju neprirodno. Ukoliko je korišćen preparat na bazi hijalurona, onda će se rastvoriti za 6 do 12 meseci.

greške pri korekciji usana

Međutim, ovakva komplikacija pokvariće bilo čije lice. Da biste rešili problem, potrebno je da kontaktirate specijaliste koji su dovoljno stručni i vešti i koji će pomoću specijalnih preparata ispraviti posledice neuspešne korekcije.

Samo lekar sa iskustvom može uspešno da odredi koja količina filera je potrebna određenoj osobi. Zato se mi u Poliklinici Rea Medika vodimo principom „Samo Mic“, tako da rezultati budu uvek prirodni.

№3: Gubitak prirodnih kontura usana

Neravne usne nakon korekcije često su rezultat neuspešne procedure. Ovo se takođe dešava kada se ubrizga previše filera, ali ne prilikom korekcije obima usana, već kontura.

Prelaženje ivice usana usled ulaska preparata u područje vertikalnog žleba (filtrum) odmah naruši prirodnu tanku anatomiju usana. Upravo ta greška dovodi do pojave dve „viršlice“ iste veličine umesto lepo definisanih usana, ili do efekta pačijih usana sa nesrazmerno većom gornjom usnom.

№4: Efekat „obrnutih usana“ – znak da korekcija usana nije uspela

Efekat obrnutih usana je moguć ukoliko se previše hijaluron filera aplikuje sa strane njihove sluzokože. Kao rezultat sluzokoža dolazi u kontakt sa vazduhom, isušuje se i puca, i javlja se lokalna upala.

Ako se problem ne ispravi mogući su heilitis i stomatitis, najčešće bolesti i upale usana. Osim toga, defekt je vidljiv i spolja, jer je sluznica svetljija od kože. Neravnomerno uvođenje gela na granici crvene ivice usana i sluzokože dovodi do pojave valovite ivice usana.

otok posle povećanja usana

№5: Dugotrajni otok

Otok nakon povećanja usana je uobičajena pojava. Edem se javlja jer:

  • koža tako reaguje na mikrotraumu od ubrizgavanja filera tankim iglicama
  • hijaluronska kiselina kao hidrofilna zadržava vlagu u prostoru između ćelija.

Ipak, otok bi trebalo da traje samo prva 2-3 dana, nakon čega nestaje. Ako je edem veoma izražen i traje mnogo duže, to je već problem.

A najčešći razlog njegove dugotrajnosti je greška onoga ko je obavio aplikaciju filera. Obično se radi o pogrešnoj tehnici uvođenja preparata ili prevelikoj količini filera.

Šta se smatra normalnim nakon korekcije usana?

Posle konturisanja usana hijaluronskim filerima moguće su modrice, kao i blagi otok. Ove neprijatnosti prolaze kroz par dana, tako da ćete moći da vidite konačan rezultat procedure.

Takođe je moguće da preparat bude opipljiv, ali ne i vizuelno primetan. To se dešava kada se uvede gusti filer, ali vremenom taj osećaj nestaje ili se uklanja masažom usana.

Kako da rešite problem koji se javio nakon neadekvatne korekcije usana

U bilo kojoj od navedenih situacija od velike je važnosti da se na vreme obratite lekaru specijalisti koji ima dovoljno iskustva i znanja da reši vaš problem.

Ne morate uvek da čekate nekoliko meseci da se nepravilno aplikovan hijaluron razloži, u tome vam može pomoći enzim – hijaluronidaza koji razlaže hijaluronsku kiselinu.

korekcija usana hijaluronom

Da biste videli efekte razgradnje hijalurona pomoću ovog enzima, potrebno je da prođe od 15-ak minuta do 1 ili 2 dana. To zavisi od vrste problema, kao i od količine enzima koji se koristi.

Ono što je bitno je da ne klonete duhom zbog svoje greške, već da se sledeći put za pomoć obratite isključivo lekaru specijalisti u čijim rukama će vaše usne biti sigurne.

Klikom Ovde možete pogledati kompletan cenovnik naših usluga ili Ovde zakazati konsultacije sa našim doktorima.