Hiperhidroza ili preterano znojenje: botulinski toksin je lek?

ČETVRTAK, 10.12.2020

Hiperhidroza ili preterano znojenje je neprijatno stanje koje se javlja kada žlezde luče više znoja nego što je to potrebno. Ovaj problem svima donosi nelagodu, a leti se pogoršava, s obzirom da mrlje na odeći i neprijatan miris mnogima smetaju i utiču na komunikaciju sa drugim ljudima.

Da li ste znali da je skoro 3% ljudi primorano da izbegava rukovanje, javni nastup, pa čak i romantične sastanke zbog hiperhidroze, odnosno pojačanog znojenja.

hiperhidroza botulinski toksin

Složićete se da problem prekomernog znojenja nimalo nije lak, ali i da ne postoje magični antiperspiranti sa dugotrajnim efektima koji će vam pomoći.

Međutim, estetska medicina ne miruje, već stalno traga za novim procedurama koje će rešiti i najneprijatnije probleme ljudi. Tu spada i hiperhidroza, a lek je jednostavniji nego što ste mislili – botulinski toksin.

Zašto se javlja hiperhidroza?

Znojenje je jedan od glavnih načina regulisanja telesne temperature. Ali ako se preterano znojite, to je znak da vaše znojne žlezde proizvode više znoja nego što bi trebalo.

Hiperhidrozu često izazivaju spoljni faktori – povećana fizička aktivnost, stres. S druge strane, poremećaji znojenja mogu biti uzrokovani i dijabetesom, genetskom predodređenošću, bolestima nervnog sistema i drugim tegobama.

Međutim, osobe koje pate od hiperhidroze se obilno znoje bez obzira na temperaturu i stresnu situaciju.

Kako da znate da li imate hiperhidrozu?

Uvek imajte na umu da je znojenje normalna funkcija koja je odgovorna za hlađenje našeg tela. Ako vas brine znojenje ispod pazuha i njegov miris, prvo se zapitajte da li su u pitanju prirodni uzroci.

Na primer preterano znojenje mogu izazvati:

 • veliki stres
 • fizički napor
 • neuobičajena toplota
 • previše začinjena hrana

Ali ako je pojačano znojenje postala vaša svakodnevnica, vreme je da razmislite o poseti doktoru i terapiji hiperhidroze botulinskim toksinom.

hiperhisroza preterano znojenje

Šta kada hiperhidroza poljulja naše samopouzdanje?

Osobama koje nemaju pojačano znojenje, ovaj problem se možda neće činiti tako krupnim i neprijatnim. Ali koliko je zapravo teško izboriti se sa njim i sprečiti da negativno utiče na lični život, znaju samo oni koji se svakodnevno bore sa hiperhidrozom.

Preterano znojenje čini ljude stidljivijim i zatvorenijim. Oni jednostavno ne mogu da se opuste i usmere svoje misli na nešto drugo, već stalno strahuju da li se mrlja ispod pazuha vidi ili da li se neprijatan miris već oseća.

Budući da sve ovo može dovesti do anksioznosti, lekari su nekada ovaj osetljivi problem rešavali hirurškom intervencijom, a sami pacijenti „trovali“ kožu raznim antiperspirantima. Najzad, krajem 20. veka botulinski toksin se pokazao kao najefikasnije rešenje u lečenju hiperhidroze.

Terapija botulinskim toksinom: kako se pripremiti?

Pre nego što počnete sa tretiranjem problematične regije, moraćete da ispratite nekoliko pravila.

 • Antiperspiranti se ne smeju koristiti pre postupka i ne sme biti dlaka u predelu lečenja.
 • Ako ste radili epilaciju dođite na terapiju za 3-7 dana (u zavisnosti od toga kako vaša koža reaguje).
 • Ako postoje crvenilo i otok, sačekajte da potpuno nestanu i tek onda možete lečiti hiperhidrozu.
 • Sa laserskom epilacijom moći ćete da nastavite za 2 nedelje, ali ne zaboravite da sve temperaturne intervencije smanjuju trajanje efekta.

Kako izgleda lečenje hiperhidroze botlinskim toksinom?

Procedura je prilično jednostavna. Nakon što je hiperhidroza dijagnostifikovana, određuje se područje koje će biti tretirano. Najčešće su to dlanovi i pazuh.

Da li boli? – ovo pitanje pacijenti često postavljaju. Iako je pazuh osetljivo područje, ne treba da brinete, jer tretman nema nikakvih neprijatnih senzacija. Jedno područje se može obraditi od nekoliko minuta do pola sata.

znojenje botoks

Par saveta koji će obezbediti dugotrajan efekat

Prvih sedam dana nakon procedure ne preporučuje se:

 • korišćenje antiperspiranata
 • odlazak u saunu
 • sunčanje
 • teške fizičke aktivnosti
 • konzumiranje alkohola

Koliko traje efekat?

Efikasnost botulinskog toksina zavisi od individualnih karakteristika organizma. U većini slučajeva terapija hiperhidroze botulinskim toksinom omogućiće vam da o prekomernom znojenju ne razmišljate narednih 6-8 meseci. Nakon toga možete ponoviti proceduru.

Zašto je botulinski toksin najefikasniji lek za hiperhidrozu?

Postoje brojne prednosti ove metode o kojima svedoče naši zadovoljni pacijenti, a mi smo izdvojili ove:

Brz efekat – Nakon injekcija botulinskog toksina primećuje se smanjenje znojenja za  1-2 dana, a već nakon 12 do 14 dana pacijent će osetiti maksimalan efekat postupka.

Dugotrajan efekat – Smanjenje znojenja nakon terapije botulinskim toksinom primećuje se narednih 6-8 meseci. Dakle, više od pola godine zaboravićete da ste ikada imali ovaj neprijatan problem. Kada botulinski toksin nestane iz tela, tretman se može ponoviti. Mnogim pacijentima je potrebna samo jedna terapija na svaku 1,5 godinu.

hiperhidroza rea medika

Stručnjak drži sve pod kontrolom – Proceduru sprovode naši iskusni i vešti doktori tako da su isključeni rizici neuspešne interevencije i čudne reakcije tela.

Komforan i bezbolan tretman – Terapija hiperhidroze je praktično bezbolna, ne zahteva ozbiljnu pripremu, kao ni dug period oporavka.

Dovoljna je pauza za ručak – Lečenje hiperhidroze botulinskim toksinom se može sprovesti brzo, tako da vam je potrebno svega nekoliko minuta ili jedna pauza za ručak.

Da li je terapija hiperhidroze pogodna i za muškarce?

Apsolutno! I žene i muškarci mogu lečiti problem prekomernog znojenja botulinskim toksinom, rešiti se nelagode i vratiti se normalnom životu i društvenim aktivnostima.

Začepljene znojne žlezde – još jedan mit?

Odgovor je da. Radi se o uobičajenom mitu, međutim, nemoguće je začepiti pore terapijom botulinskim toksinom. On prekida nervno-mišićni prenos u znojnim žlezdama i time sprečava pojačano znojenje i neprijatan miris.

hiperhidroza preterano znojenje botoks

Ono što može uzrokovati začepljene znojne žlezde jesu svakako antiperspiranti. Naime, soli aluminijuma koje antiperspiranti sadrže kada dođu u kontakt sa znojem počinju da se stvrdnjavaju usled čega se manje znojimo. Međutim, česta upotreba dezodoransa može zapravo dovesti do začepljenja pora, pa i do razvoja zapaljenskog procesa.

Kada lečenje hiperhidroze botulinskim toksinom nije rešenje?

Kao i kod svake procedure, i kod ove terapije postoje kontraindikacije. To su:

 • upala podučja određenog za treitranje
 • hemofilija
 • preosetljivost na komponente leka.

Klikom Ovde možete pogledati kompletan cenovnik naših usluga ili Ovde zakazati konsultacije sa našim doktorima.