Botulinski toksin, lek ili otrov?

ČETVRTAK, 28.05.2020

Pre svega, kada kažemo botulinski toksin mislimo na supstancu (Botulinum toxin), dok se reč Botoks vezuje za ime brenda jedne farmaceutske kompanije. U 21. veku, obzirom da je internet široko rasprostranjen, sve potrebne informacije su nam veoma lako dostupne. Međutim, mnogobrojne informacije na internetu su lažne. Slede TOP 4 MITA o botulinskom toksinu.

botulinski toksin

1. Botulinski toksin je otrov nad otrovima!

Ukoliko ste osoba koja teško prihvata nove informacije i usvaja nova znanja, trebaće ipak više vremena da razbijete predrasude o botulinskom toksinu kao otrovu. Razmislite, kao što vam je već poznato, korišćenje lekova bez preporuke lekara čak i lekova. Kao npr. paracetamol ili brufen može da ubije čoveka, naročito ukoliko se prekorači doza. Stoga, od ranije se zna da svaki lek može biti i otrov ukoliko se upotrebi u prekomernoj dozi. Botulinski toksin se koristi u mikrodozama u estetskoj medicini koje nisu toksične. Te doze su u odnosu na doze koje se koriste u neurologiji kao lek znatno manje. Dakle, ovaj lek se koristi u više grana medicine. Zvanično je registrovan u svim državama, ima jasna uputstva i mnoga naučna istraživanja koja dokazuju i daju sigurnost.

2. Nakon tretmana botulinskim toksinom lice postaje poput maske!

Ako je vaš specijalista lekar i ima visoko medicinsko obrazovanje i zavidno znanje iz estetske medicine, a ne samo sertifikate za pohađanje kurseva, onda možete biti sigurni da vaše lice neće postati maska i da ćete izgledati potpuno prirodno. Lekar zna koliko jedinica leka se treba ubrizgati i na kojim mestima u odnosu na jačinu i izgled vaših mišića i bora, tako da ni vaš najbolji prijatelj neće primetiti ništa više od nestanka bora.

3. Botulinski toksin izaziva zavisnost!

To nije tačno osim ako niste zavisni od lepog izgleda lica bez bora. A ako govorimo o stvarnom uticaju botulinskog toksina na mišiće, efekat traje od 4-6 meseci. Odluka o nastavku ovog  tretmana je samo vaša.

4. Nakon prekida ubrizgavanja lice postaje gore nego što je bilo!

Učinak botulinskog toksina nije večan, aktivnost mišića se nastavlja, a nakon 4-6 meseci na licu se mogu ponovo pojaviti bore ili nabori. Ako se odlučite da prestanete sa ubrizgavanjem, lice će biti potpuno isto kao i pre prvog tretmana. Ili čak malo boljeg  izgleda. Ne zaboravite da se proces starenja nastavlja bez obzira na injekcije, ali ga možemo usporiti određenim tretmanima (“bockanjem“).

U nastavku možete pročitati i TOP 4 mita o hijaluronskim filerima.

Klikom Ovde možete pogledati kompletan cenovnik naših usluga ili Ovde zakazati konsultacije sa našim doktorima.