Hijaluronski fileri i botulinski toksin – U čemu je razlika?

PETAK, 31.07.2020

Hijaluronski fileri ili botulinski toksin, pitanje je sad! Ako razmišljate o estetskim korekcijama, verovatno znate o čemu je reč, pa hajde da konačno napravimo razliku između ove dve supstance.

hijaluronski fileri i botulinski toksin

Botulinski toksin

Botulinski toksin je napravljen od neurotoksina – botulina koji blokira delovanje živaca na mišiće. Koriste se za lečenje dinamičkih bora nastalih usled aktivnosti mišića. Ovo se odnosi na bore koje su vidljive kada animirate mišiće lica, poput “11“ između obrva kada se mrštite ili linije preko čela kada pogledate prema gore ili podignete obrve. Linije osmeha u uglu vaših očiju, takođe poznate kao “vrana stopala”, su još jedan dobar primer dinamičkih bora koje se leče na ovaj način.

Lečenje botulinskim toksinom

Procedura za lečenje botulinskim toksinom je prilično jednostavna. Vrlo sićušna igla koristi se za ubrizgavanje ovog leka u mišiće koji stvaraju dinamične bore. Nije potrebna anestezija, a procedure obično traju samo 10 do 15 minuta. Postoperativni period ne postoji, pa ni prekida rada iako ćete na mestu ubrizgavanja možda videti privremeno crvenilo ili modrice. U proseku, potrebno je tri do pet dana kako bi efekat bio vidljiv i do 3 nedelje kako biste videli maksimalne rezultate. Rezultati obično traju oko tri meseca.

Hijaluronski fileri

Hijaluronski fileri su komplementarni postupci i nema sličnosti sa botulinskim toksinom. Dok se botulinski toksin koristi za tretiranje dinamičkih bora, hijaluronski fileri se koriste za statičke bore i za povećanje volumena.

Statične bore ili linije su one koje se mogu videti čak i u mirovanju, poput nazolabijalnog nabora koji vodi od strane nosa do ugla usta sa svake strane ili linije marionete.

Hijaluronski fileri se koriste za „popunjavanje“ ovih statičkih linija i nabora. Važno je napomenuti da ove statičke bore imaju više razloga: gubitak volumena lica kako starimo ili progib zbog gravitacije. Neke statičke bore naglašene su mišićnom aktivnošću, kao na primer kada se nazolabijalni nabori produbljuju kada se nasmejete. Punila se takođe mogu koristiti za punjenje ili povećanje usana, nehirušku korekciju nosa, jagodica i slično.

Najčešće korišćeni hijaluronski fileri uključuju:

1. Kolagen – Prirodna supstanca poznata kao protein i glavna je komponenta u hrskavici, zubima i kostima.

2. Hijaluronska kiselina – Takođe prirodna supstanca koja se nalazi u našim telima, visoke koncentracije se nalaze u mekom vezivnom tkivu i u tečnosti koja okružuje oči, kao i u nekim hrskavičnim i zglobnim tečnostima, kao i u kožnom tkivu.

3. Kalcijum hidroksid apatit – Nalazi se prirodno u ljudskim kostima.

4. Polilaktična kiselina – Sintetički materijal koji kada se ubrizgava, stimuliše telesnu proizvodnju kolagena.

Tretman hijaluronskim filerima

Injekcije hijaluronskih filera obično zahtevaju lokalnu anesteziju i mogu trajati od 10 do 15 minuta ili više, zavisno od područja na koje se radi. Treba izbegavati bilo koje sredstvo za ublažavanje bolova od NSAID, uključujući aspirin, Motrin, ibuprofen i Aleve, najmanje jednu nedelju pre postupka da biste smanjili modrice i otoke nakon tretmana.

Nije neuobičajeno da jedan pacijent imaju kombinaciju statičkih i dinamičnih bora, pa se često za podmlađivanje lica koriste i hijaluronski fileri i botulinski toksin. Čak u kombinaciji prave savršene rezultate.

Klikom Ovde možete pogledati kompletan cenovnik naših usluga ili Ovde zakazati konsultacije sa našim doktorima.