Botulinski toksin i preporuke: Šta raditi pre i posle tretmana?

SREDA, 10.02.2021

Botulinski toksin i preporuke na to „Šta raditi pre i posle tretmana?“ direktno utiču na samu efikasnost i dužinu trajanja efekata nakon korekcije. U današnje vreme nivo estetske i plastične medicine dostigao je neviđene visine. Mnoge neverovatne procedure usmerene su na to da nas učine mlađima, da što duže zadržimo svežinu i elastičnost kože.

botulinski toksin slike

Sve traženiji postaju postupci orijentisani na ishranu i podmlađivanje kože bez hirurške intervencije, odnosno bez plastične hirurgije. Tretman botulinskim toksinom upravo je jedan od tih postupaka.

Pre nego što se dotaknemo teme ovog članka, hajde prvo da saznamo šta je to botulinski toksin i zašto je bitno proceduru obavljati u specijalizovanim klinikama.

Botulinski toksin – tretman čija vrtoglava popularnost koja ne jenjava

Ovaj preparat se aplikuje u kožu i imobiliše mišiće lica, omogućavajući na taj način koži da postane glatka i zategnuta. Tokom protekle decenije milioni ljudi pribegavali su ovom „eliksiru mladosti“, a broj obožavalaca raste.

Smejemo se, tužni smo, namrgođeni – bilo koja emocija koja se manifestuje na našem licu predstavlja aktivno delovanje potkožnih mišića, usled čega dolazi do pojave bora.

Mnogi od nas neprestano razmišljaju o tome kako da izbegnu prevremenu pojavu bora. A internet je preplavljen savetima – kako se smejati, kako spavati, pa čak i kako pravilno ležati.

Tretman botuliskim toksinom omogućava nam da se rešimo bora, i istovrememo uživamo u životu ne opterećujući se time da li se previše smejemo ili mrštimo.

botulinski toksin saveti

Kako botulinski toksin deluje?

Tretmani botulinskim toksinom namenjeni su najčešće uklanjanju mimičkih bora, bora oko usana, nosa i očiju. Upravo su to delovi lica gde se bore prvo javljaju i pokazuju naše godine.

Botulinski toksin deluje tako što neko određeno vreme fiksira mišiće lica vraćajući mu glatkost i zategnutost. Kada botuliski toksin prestane da deluje, mišić ostaje fiksiran na prirodan način, pa dugo ne dolazi do stvaranja novih bora.

Botulinski toksin i preporuke

Alkohol, solarijum… Šta izbegavati pre botulinskog toksina?

Da biste izbegli negativne posledice i dobili maksimalan rezultat nakon botulinskog toksina, trebalo bi da započnete pripremu unapred.

Neposredno pre postupka izbegavajte

 • alkohol,
 • antibiotike,
 • preteranu fizičku aktivnost,
 • hemijski piling lica,
 • začinjenu i slanu hranu (posebno u kombinaciji sa puno vode – to će pomoći u sprečavanju otoka).

Ovo su opšte preporuke, svakako se savetuje da pre tretmana porazgovarate sa svojim doktorom o kontraindikacijama.

botoks lica

Stručnost i pridržavanje preporuka – recept za idelne rezultate

Tretman botulinskim toksinom treba da obavlja stručno i iskusno lice, koje je u potpunosti upoznato sa tehnikom postupka. U tom slučaju ne morate da brinete, jer je vaše lice u sigurnim rukama.

Međutim, čak i pravilno sprovedena procedura može imati ne tako dobar efekat ukoliko se ne pridržavate osnovnih preporuka nakon tretmana botulinskim toksinom zbog čeka smo i napisali tekst na temu „Botulinski toksin i preporuke“.

Na konsultacijama lekar će ne samo pažljivo pregledati vaše lice i saslušati vaše želje, već će vas pitati o lekovima koje uzimate, mogućim bolestima, alergijama i individualnim karakteristikama. Nakon toga će vam biti saopštena pravila kako biste eliminisali moguće rizike.

Botulinski toksin i sauna – dobra ideja ili ne?

Odgovor je ne, ali samo nedelju-dve nakon tretmana. Strogo su zabranjeni postupci i procedure prilikom kojih dolazi do zagrevanja. To se odnosi na saunu, kontrastne tuševe, parenje lica itd.

Čak i aktivnija fizička aktivnost može imati negativan uticaj, jer se cirkulacija krvi povećava i „zagreva“ telo. Visoka temperatura i vruća para šire krvne sudove, usled čega botulinski toksin može prodreti u krv i tkiva. Ovo utiče na uklanjanje preparata iz tela, a to će značajno umanjiti željeni efekat.

Ali ne brinite, ovo su samo privremena ograničenja. Omiljenu saunu moći ćete da posetite nekoliko dana nakon procedure (taj period odrediće vaš lekar).

botulinski toksin i solarijum

Reč – dve o solarijumu i botulinskom toksinu

U ovom slučaju preporuke su slične prethodnim – trebalo bi da izbegavate posete solarijumu. A kao što već pretpostavljate, odgovor na pitanje „Da li možemo da se sunčamo nakon tretmana?“ je takođe očigledan.

Sunčanje, aktivno UV zračenje imaju izražen efekat zagrevanja, a zagrevati mesto ubrizgavanja botulinskog toksina nije poželjno. Zato nemojte planirati putovanje u toplije krajeve odmah nakon podmlađivanja lica botulinskim toksinom.

Ali nakon određenog vremena moći ćete da se opustite i da zadivite sve oko sebe preplanulom i bronzanom kožom.

Botulinski toksin i san: Kako spavati nakon tretmana?

Bez obzira koliko smešno zvučala ova tema, ona nije ništa manje važna za one koji su odlučili da postanu mlađi uz pomoć injekcija botulinskog toksina. Ipak, preporuke koje se tiču spavanja mnogo su blaže u odnosu na prethodne koje se tiču zagrevanja.

Nakon procedure ne treba ići u krevet narednih 3-6 sati, a to se odnosi i na spavanje. Zašto je to bitno? Nakon aplikacije botuliskog toksina potrebno je nekoliko sati da se preparat rasporedi u određenim zonama.

Ako držite glavu spuštenom ili nagnutom u stranu, preparat se neće ujednačeno rasporediti. Zato je najbolje pridržavati se ove preporuke i narednih nekoliko sati ne spavati. Osim toga, neki doktori preporučuju da prvu noć nakon tretmana spavate na leđima.

Za kraj – par saveta za maksimalan efekat botulinskog toksina

Da rezimiramo i podsetimo se stvari koje treba izbegavati kako biste nakon tretmana dobili zadovoljavajući efekat zatezanja kože.

tretman botulinskim toksinom

Lista zabrana nakon tretmana botulinskim toksinom uključuje:

 • konzumiranje alkohola,
 • uzimanje antibiotika,
 • odsustvo mimike (preporučuje se suprotno),
 • intenzivna fizička aktivnost,
 • češanje i trljanje lica,
 • korišćenje kozmetike (prva 24 sata).

Uzdržite se od ovih stvari prvih nekoliko dana, a vremenom će botulinski toksin odraditi svoj posao i vi ćete ostati zapanjeni magičnim efektom.

Klikom Ovde možete pogledati kompletan cenovnik naših usluga ili Ovde zakazati konsultacije sa našim doktorima.