Uklanjanje biopolimera – Da li je bolno?

UTORAK, 26.09.2023

Uklanjanje biopolimera je sve traženija usluga na polju estetskih intervencija.

Već dugo vlada trend da su pune i istaknute usne imperativ lepote. Kako bi postigle ovo, mnoge dame (ali čak i muškarci) pribegavaju intervenciji povećanja usana silikonskim materijalima – biopolimerima.

Međutim, dokazano je da biopolimeri mogu biti štetni i da zapravo postoje mnogo bezbednije tehnike povećanja usana, poput hijaluronske kiseline ili transfera masti.

Bilo da ste se pokajali zbog svojih silikonskih usana ili ste doživeli neku od brojnih komplikacija, uklanjanje biopolimera je moguće uraditi u okviru naše klinike.

U većini slučajeva, pacijenti nisu svesni dugoročnih komplikacija koje ubrizgan silikon može izazvati. A da ne govorimo o mnogim nesertifikovanim i ilegalnim biopolimerima, koje ubrizgava nestručno osoblje mnogih ordinacija.

Šta su biopolimeri/silikonske injekcije?

Biopolimeri, odnosno tečne silikonske materije, se već dugi niz godina koriste širom sveta za povećanje  volumena usana. Biopolimeri su sintetičke, invazivne, neapsorbujuće hemijske supstance koje se koriste kao fileri za određene delove tela u estetske svrhe. Ova vrsta materijala nije biokompatibilna i nije predviđena da slobodno cirkuliše u telu.

uklanjanje biopolimera rea medika

Biopolimeri su izuzetno opasni jer mogu uništiti tkiva, mišiće i masnoću kada se ubrizgaju, dok ih organizam odbacuje kao strano telo.

Pored toga, ubrizgana supstanca se može širiti i dospeti u druge delove tela, što dovodi do daljih deformiteta i ozbiljnih neželjenih reakcija.

Koje su komplikacije biopolimera u usnama?

Određeni broj pacijenata koji ima silikonske biopolimere ili PMMA može doživeti izvesne komplikacije koje mogu izazvati potrebu bilo za hitnim ili odloženim hirurškim uklanjanjem.

Komplikacije od silikonskih biopolimera mogu se pojaviti već u prvim minutima ili satima nakon intervencije ili kao hronični problemi godinama nakon ubrizgavanja silikona. Lekari označavaju ove komplikacije kao akutne ili hronične, u zavisnosti od njihovog početka i trajanja.

Neke od najčešćih komplikacija nakon ubrizgavanja biopolimera uključuju: produženo oticanje (edem), asimetrija i drugi deformiteti usana, oticanje silikonskog materijala, promene na koži, svrab i peckanje, infekcija, formiranje granuloma, odumiranje (nekroza) tkiva i dr.

Mnogi pacijenti mogu osetiti simptome povezane sa bolom i nelagodnošću nakon ove intervencije. Ako se zapaljenje nastavi, može se pojaviti simptomatski bol i nelagodnost u tretiranom području.

Pored toga, određeni silikonski biopolimeri mogu da oslobađaju toksine ili mogu izazvati alergijske reakcije koje mogu izazvati ozbiljnu autoimunu reakciju.

U zavisnosti od težine upale, naši stručnjaci mogu da vam preporuče hiruršku ili nehiruršku opciju za uklanjanje biopolimera.

Koje su prednosti uklanjanja biopolimera iz usana?

Cilj je ukloniti maksimalnu količinu stranog materijala i ugroženih tkiva, uz planiranje da se rekonstruišu svi deformiteti ili neželjeni efekti izazvani injekcijama biopolimera.

U zavisnosti od težine stanja kod svakog pacijenta, intervencija uklanjanja biopolimera može ukloniti 60-80% stranog materijala. Kada se postupak završi, smanjiće se i neprijatni simptomi izazvani ubrizganim biopolimerima. Uklanjanje biopolimera takođe može sprečiti da ova materija putuje u druge delove tela, sprečavajući tako stanja opasna po život.

Da li ste kandidat za uklanjanje biopolimera iz usana?

Uklanjanje biopolimera se generalno preporučuje ženama i muškarcima koji žele da se otarase silikona, kao i da poboljšaju svoje opšte zdravlje. Naravno, apsolutna indikacija za uklanjanje silikona iz usana jeste postojanje ozbiljnih komplikacija nakon ubrizgavanja ovog materijala.

Možemo da kažemo da ste dobar kandidat za uklanjanje biopolimera ako:

  • Niste dobrog fizičkog i psihičkog zdravlja jer je u vašem telu silikon
  • Imate neželjene efekte i komplikacije kao što su bol, neprijatnost i otvrdnuće u delu gde je ubrizgan biopolimer
  • Zabrinuti ste za svoj izgled
  • Ako ste posvećeni zdravom načinu života
  • Ukoliko imate višak biopolimera u usnama
  • Ukoliko ste postali svesni mogućih rizika i komplikacija biopolimera u usnama

Kako izgleda uklanjanje biopolimera iz usana?

Silikonski biopolimeri se zapravo ne uklanjaju tako lako i zahtevaju ozbiljnu stručnost lekara koji izvodi intervenciju, kako bi se minimizirali ožiljci i rezovi. Kod ovakve vrste intervencije, neophodno je smanjiti količinu stranog materijala uz održavanje integriteta matičnog tkiva. Ovo je izuzetno teško postići, posebno na usnama. Međutim, naši lekari su veoma iskusni i stručni kada je u pitanju uklanjanje biopolimera iz usana – tako da nemate razloga za brigu.
vađenje biopolimera rea medika

Kada je u pitanju uklanjanje biopolimera iz usana, ciljevi intervencije su uklanjanje tereta stranog materijala, smanjenje upale i planiranje rekonstrukcije kako bi se izbegli deformiteti tkiva.

Da li intervencija uklanjanja biopolimera boli?

Uklanjanje biopolimera se najčešće izvodi u lokalnoj anesteziji i sedaciji, tako da pacijent tokom intervencije neće osećati bol. Stoga možemo reći da sama intervencija nije bolna.

Međutim, nakon prolaska dejstva anestezije i zavisno od vaše osetljivosti, možete osetiti blagu nelagodnost ili blagi bol – što je potpuno uobičajeno nakon ovakve intervencije. Bez brige, ovo obično prolazi u roku od nekoliko sati.

Ne bi trebalo da osećate jak i hroničan bol nakon ove intervencije.

Ukoliko do toga dođe, morate se posavetovati sa lekarom.

Isto tako, morate poštovati sva uputstva od strane lekara nakon intervencije, kada je u pitanju briga o tretiranom području – jer ćete tako izbeći i bol i bilo kakve druge neželjene reakcije intervencije.

Kako izgleda oporavak nakon uklanjanja biopolimera?

Nakon što ste prošli intervenciju uklanjanja biopolimera iz usana, oporavak će vremenski trajati shodno vrsti intervencije, kao i obimu i količini uklonjenog materijala. Postojanje prethodnih komplikacija od silikona takođe će uticati na vreme vašeg oporavka.

Generalno, većini pacijenata će biti potrebno 7 dana da se oporave od hiruške intervencije uklanjanja biopolimera. Mogu postojati neki početni znaci otoka i modrica do 4 nedelje nakon operacije.

Posle mesec dana otprilike možemo da vidimo skoro definitivan izgled usana.

uklanjanje biopolimera beograd

Važno je da pratite uputstva lekara kada se oporavljate od intervencije uklanjanja biopolimera iz usana. Izbegavajte izlaganje suncu, između ostalog.

Stručan i iskusan tim lekara u okviru poliklinike Rea Medika može da vam pruži konsultacije i predlog za idealnu tehniku uklanjanja biopolimera iz usana. Zavisno od vašeg slučaja i preferencija, pristupamo individualizovanoj metodi uklanjanja silikona iz usana. Umesto biopolimera kao sintetičke materije, uvek savetujemo korišćenje hijaluronskih filera za povećanje usana – budući da su biokompatibilni i da u najvećem broju slučajeva ne izazivaju neželjene reakcije. Pored toga, postignuti rezultati korišćenjem hijaluronskih filera za povećanje usana su prirodniji u odnosu na silikon.

Klikom Ovde možete pogledati kompletan cenovnik naših usluga ili Ovde zakazati konsultacije sa našim doktorima.