Rinoplastika i 6 činjenica o njoj koje sigurno niste znali

ČETVRTAK, 18.02.2021

Rinoplastika ili operacija nosa jedan je od najtraženijih zahvata u današnje vreme. Žene najčešće žele estetsku korekciju oblika i veličine nosa.

Predstavnice lepšeg pola ispravljaju asimetriju, deformaciju i grbu na nosu, dok muškarci uglavnom odlaze u ordinaciju plastičnog hirurga kako bi ispravili devijaciju i obnovili normalno disanje.

Ali, to su samo neke od činjenica o rinoplastici. Danas pričamo o 6 zanimljivih stvari o operaciji nosa koje će vas, sigurni smo, zanimati.

rinoplastika rea medika

Prva rinoplastika izvedena je pre više od 2.000 godina

Drevna indijska knjiga, Suršuta Samhita, kao i više drevnih egipatskih papirusa opisuju tehnike izvođenja rinoplastike, uključujući i one koje se danas koriste. Obično su u to vreme povrede nosa bile povezane sa učešćem u bitkama, ali je postojala i kazna za zločin u vidu odsecanja nosa.

Prve uspešne operacije preoblikovanja nosa indijski lekari počeli su da izvode krajem 18. veka. Godine 1774. objavljen je članak koji detaljno opisuje rinoplastiku sa rekonstrukcijom oblika nosa, koju su izveli lekari u jednoj od indijskih kolonija.

Operacija nosa je jedan od najsloženijih zahvata

Rinoplastika je složena operacija koja zahteva precizne poteze hirurga. Da biste promenili oblik ili veličinu nosa potrebno je ukloniti hrskavicu i kosti, promeniti njihov oblik.

Plastični hirurg kome poverite svoje lice mora biti najviših kvalifikacija, u suprotnom rizikujete da dobijete nesrazmeran, asimetričan nos, a operacija će morati da se ponovi.

Prema nekim izveštajima 20-30% pacijenata odlučuje se za drugu rinoplastiku. Taj podatak ukazuje samo na to da je ova vrsta zahvata veoma složena, te da se morate odlučiti za iskusnog i veštog hirurga ukoliko želite fantastične rezultate.

operacija nosa

Rinoplastika nije uvek estetska operacija

Rinoplastika nije operaacija za koju se odlučujemo samo kada želimo da dobijemo estetski lepši nos. Veoma često to je rekontruktivna operacija kada postoje medicinske indikacije ili potreba za obnavljanjem nosa posle povrede, bolesti ili urođenih oštećenja.

Postoje slučajevi kada rinoplastika nije potrebna, a estetska medicina je mislila i na to, zato danas postoji i nehirurška korekcija nosa. Kada ne želite radikalnu promenu, ova procedura može biti idealno rešenje.

Međutim, kada je devijacija nosa u pitanju ili neki drugi ozbiljniji problem, jedino rešenje je operacija nosa, odnosno rinoplastika.

Popularnost operacije nosa ne opada

Prema statističnom izveštaju o plastičnoj hirurgiji za 2018. godinu preoblikovanje nosa, tj. rinoplastika bila je među prvih 5 plastičnih hirurških zahvata na globalnom nivou.

Zemlje sa najvećim brojem estetskih procedura su SAD, Brazil, Japan i Meksiko. Hehirurške postupke preferiraju stanovnici SAD-a, dok su hirurški zahvati popularni u Brazilu.

rinoplastika beograd novi sad

Rinoplastika se nekad obavlja pomoću implanta

Rekonstrukcija nosa ponekad zahteva obnavljanje tkiva koja nedostaju. Drevni lekari su u ove svrhe koristili kožu sa čela ili obraza koju bi presađivali. Savremene tehnike izvođenja rinoplastike takođe se zasnivaju na upotrebi vlastitih tkiva osobe, kao što je hrskavica.

Dakle, u nekim slučajevima potrebno je dodati hrskavice sa uha da bi nos mogao adekvatno da se oblikuje. U tu svrhu može se koristiti i koštani implant (graft).

Rezultate operacije očekujte nakon nekoliko meseci

Konačan rezultat rinoplastike biće vidljiv tek nakon nekoliko meseci od operacije. S obzirom na to da proces obnavljanja hrskavice i koštanog tkiva traje dugo, potrebno je više vremena da nos „legne“ na svoje mesto.

U nekim slučajevima hirurzi preporučuju da se sačeka godinu ili godinu i po dana i tek onda donesu konačne zaključke da li je rezultat operacije nosa zadovoljavajući.

Klikom Ovde možete pogledati kompletan cenovnik naših usluga ili Ovde zakazati konsultacije sa našim doktorima.