PRP tretman lica: Odgovori na 8 najčešćih pitanja

PETAK, 09.07.2021

PRP tretman lica, odnosno plazma bogata trombocitima, jeste tretman za regeneraciju i lečenje kože, gde se koristi sopstvena krv osobe.

Budući da su trombociti vitalni u procesu zarastanja tkiva i rasta novih ćelija, PRP postupkom se na taj način podstiče proizvodnja kolagena, regeneriše tkivo i podmlađuju ćelije kože.

prp tretman lica

Kako se primenjuje PRP?

PRP tretman uključuje fragment krvi, prikupljen ili „izvučen“ iz pacijenta metodom klasičnog vađenja krvi. Zatim se prikupljena krv zavrti u posebnoj centrifugi kako bi se odvojile njene komponente.

Dobijena plazma bogata trombocitima se ponovo ubrizgava nazad u kožu, na regiji koju je potrebno tretirati.

Plazma bogata trombocitima se sada najčešće koristi lokalno, kao deo redovnog održavanja nege lica, a koristi se zajedno i sa tečnim hijaluronom što predstavlja potpuno novi tretman nazvan Cellular Matrix.

Koliko traje PRP tretman?

Tipično, PRP tretman traje između sat ili dva. Ovo zavisi od toga da li se PRP izvodi samo injekcijama i/ili mikro iglama. Ovaj vremenski okvir uključuje dodatnih 30 minuta za vađenje i centrifugiranje krvi, kao i za primenu lokalne anestezije.

Da li je PRP tretman bolan?

PRP tretman kože obično ne izaziva značajnu nelagodnost. Budući da se aplikuje lokalni anestetik, možemo reći da tretman tada bude gotovo 100% bezbolan.

Može li PRP lečiti ožiljke?

PRP tretman će podstaći proizvodnju novih ćelija kože, koje će polako zameniti oštećenu kožu sa ožiljcima. Koža će postati glatka i ujednačenija.

prp tretman lica slike

Naknadne PRP aplikacije će nastaviti da  poboljšavaju  izgled ožiljaka od akni i pigmentacije, dok koža konačno ne postane glatka i čista.

Većina pacijenata svoje najbolje rezultate može da dobije nakon minimum tri tretmana u razmaku od četiri do šest nedelja.

Koliko PRP tretmana je potrebno?

Možete da primetite najbolji rezultat na svojoj koži nakon tri PRP aplikacije. Preporučujemo da razmak između svake sesije bude najmanje četiri do šest nedelja.

Da bi koža ostala sjajna i izgledala najbolje moguće, preporučujemo  ponavljanje  jedne PRP aplikacije na svakih šest meseci.

Koliko traju rezultati PRP-a?

PRP tretman dugoročno poboljšava tonus i izgled kože. Svaki tretman će dodatno umanjiti fleke i bilo kakve promene boje na koži. U mnogim slučajevima, PRP procedura vas zauvek rešava ožiljaka i neželjene pigmentacije.

Zdrav volumen i mladalački sjaj kože nakon primene PRP-a traju u proseku četiri do šest meseci. Svaki naredni tretman može dugoročno održavati vašu kožu što mlađom i zdravijom.

Da li je PRP tretman pravi izbor za mene?

Svako može imati koristi od PRP tretmana, a ovaj postupak je odlična opcija za one koji imaju:

  • Fine linije i bore
  • Gubitak volumena
  • Hiperpigmentacije
  • Oštećenje kože od sunca
  • Suvu ili umornu kožu
  • Ožiljke od akni
  • Opuštenu kožu
  • Proširene pore.

PRP tretman se ne preporučuje tokom trudnoće ili dojenja.

Nemojte se podvrgavati PRP tretmanu dok imate otvorene rane, ogrebotine, herpes ili bilo koje aktivno stanje kože.

Pacijenti sa anamnezom keloida ili slabim zarastanjem rana ne bi trebalo da imaju ovaj tretman.

vampirski tretman lica

Da li postoje neželjeni efekti?

Ovo je postupak vrlo niskog rizika. PRP se izvodi pomoću vaše vlastite krvne plazme, stoga najčešće nema neželjenih efekata.

Glavni rizik kod primene PRP-a je infekcija na mestu injekcije. Mikrokanali na koži koji se prave tokom primene PRP-a su vrlo  fini i zatvoriće se za sat vremena.

Nakon primene PRP tretmana za  podmlađivanje kože, pacijenti mogu iskusiti uobičajene neželjene efekte lečenja mikro-iglicama. Mogu se pojaviti modrice, otok i crvenilo. Međutim, u roku od jednog do dva dana vaša koža bi trebalo potpuno da se “smiri“.

Kada razgovarate o PRP tretmanu sa lekarom, obavezno prijavite svako zdravstveno stanje koje eventualno imate, kao i sve lekove koje možda koristite.

Klikom Ovde možete pogledati kompletan cenovnik naših usluga ili Ovde zakazati konsultacije sa našim doktorima.