Podizanje grudi: Najčešća pitanja čiji će vas odgovori zanimati!

SREDA, 22.09.2021

Ako razmišljate o tretmanu za podizanje grudi, prirodno je da imate neka pitanja i nedoumice. Zato smo vam u okviru narednog teksta dali odgovore na neka od najčešćih pitanja o podizanju grudi sa kojima smo se susreli u našoj praksi.

podizanje grudi

Šta je podizanje grudi (mastopeksija)?

Prirodno je da vremenom ženske grudi menjaju oblik i gube čvrstoću, odnosno postaju opuštene. To se dešava iz različitih razloga, uključujući trudnoću i dojenje, efekat gravitacije, promene koje nastaju sa godinama i u telesnoj težini.

Uklanjanjem viška kože i zatezanjem okolnog tkiva, procedurom mastopeksije se podižu opuštene ženske grudi i vrši se njihovo preoblikovanje, tako da vaše grudi dobijaju mladalački izgled. Operacija podizanja grudi takođe može smanjiti veličinu areole, tamnije kože koja okružuje bradavicu.

Ko je najbolji kandidat za podizanje grudi?

Najbolji kandidati za mastopeksiju su zdrave žene koje su realne u pogledu toga šta operacijom mogu postići. Najbolji rezultati obično se postižu kod žena sa malim, opuštenim grudima.

Dojke bilo koje veličine mogu se podići, ali rezultati ne mogu trajati dugo na teškim grudima.

Mnoge žene se odlučuju za operaciju podizanja grudi jer su im trudnoća i dojenje ostavili rastegnutu kožu i manji volumen u grudima. Međutim, ako planirate imati još dece, možda bi bilo dobro da odložite podizanje grudi.

podizanje grudi i dojenje

Iako ne postoje posebni rizici koji utiču na buduće trudnoće (na primer, mastopeksija obično ne ometa dojenje), verovatno će trudnoća ponovo rastegnuti grudi i promeniti rezultate postupka.

Stručan i iskusan tim plastičnih i rekonstruktivnih hirurga poliklinike Rea Medika će vam pomoći da odlučite da li je operacija podizanja grudi najbolja za vas, kao i koja tehnika izvođenja operacije će se primenjivati.

Ko nije pravi kandidat za operaciju podizanja grudi?

Operacija podizanja grudi se ne preporučuje ženama koje pate od sledećeg:

  • Karcinoma dojke
  • Celulitisa (infekcija mekog tkiva dojke)
  • Suve, oštećene ili otvrdnute kože dojke
  • Dijabetesa (nekontrolisan).

Da li će podizanje grudi promeniti veličinu vaših grudi?

Odogovor je ne. Operacija podizanja grudi je takva da ima za cilj da promeni konturu i položaj vaših grudi, ali ne i njihovu veličinu. U ove svrhe se koristi operacija povećanja grudi. Često se po želji pacijenta ove operacije mogu izvršiti istovremeno.

Šta se dešava tokom operacije podizanja grudi?

Operacija podizanja grudi se izvodi u opštoj anesteziji. Postupak počinje rezom, pri čemu postoji više tehnika i tipova reza koji se mogu koristiti za podizanje grudi. Određivanje koji tip reza će vam pružiti najveći uspeh zavisi od različitih faktora, uključujući: veličina i oblik vaših grudi i areola, elastičnost i kvalitet vaše kože, koliko viška kože imate, stepen opuštenosti grudi.

mastopeksija

Najčešće se rezovi prave oko areole, mada je ponekad potrebno napraviti rez od areole do nabora grudi, a zatim horizontalni rez duž nabora.

Nakon pravljenja reza, hirurg će podići i preoblikovati tkivo ispod, repozicionirati areolu i bradavicu, smanjiti veličinu uvećanih areola i ukloniti višak kože. Zatim se koža zateže dok se rezovi zatvaraju.

Da li operacija podizanja grudi ostavlja ožiljke?

Operacija podizanja grudi će ostaviti ožiljke, ali je dobra vest da oni mogu biti vrlo mali i sakriveni u areoli.

Pokušaj izbegavanja određenih rezova pri podizanju grudi, kada je to potrebno, može dovesti do nezadovoljavajućeg rezultata zbog stalnog opuštanja grudi.

Takođe treba reći da su ožiljci veoma promenljivi i vremenom će izbledeti.

Da li je moguće dojiti nakon operacije podizanja grudi?

Dojenje je moguće nakon podizanja grudi sve dok je bradavica ostavljena pričvršćena za tkivo dojke.

Šta da očekujete tokom oporavka?

Dok rezovi zarastaju, važno je da nosite elastični grudnjak 6-8 nedelja kako bi vam grudi bile poduprte i kako bi se smanjio otok.

Lekar će vam svakako dati plan oporavka, koji podrazumeva da se klonite jačih aktivnosti u nedeljama nakon operacije. Izbegavajte podizanje teških predmeta tri do četiri nedelje. Takođe treba da izbegavate rad rukama i podizanje iznad glave desetak dana od operacije.

Nakon 6-8 nedelja ćete obično moći da se vratite svojim svakodnevnim aktivnostima.

Tokom oporavka, ako osetite bol u grudima, otežano disanje, visoku temperaturu ili vrtoglavicu, odmah potražite pomoć lekara.

podizanje grudi beograd

Koliko traju rezultati podizanja grudi?

Iako ćete odmah videti rezultate podizanja grudi, konačni rezultati će postati očigledniji u narednih nekoliko meseci kako se otok smanjuje i vaše grudi potpuno zarastaju. Ovi rezultati bi trebalo da budu dugotrajni, iako će vaše grudi nastaviti da se menjaju zbog efekata gravitacije i starosti.

Kako biste što duže zadržali mladalački izgled svojih grudi i produžili efekte operacije podizanja grudi, vodite računa o zdravom načinu života i održavajte trenutnu telesnu težinu.

Klikom Ovde možete pogledati kompletan cenovnik naših usluga ili Ovde zakazati konsultacije sa našim doktorima.