Povećanje grudi

Žena koja je zainteresovana za povećanje grudi ili njihovu rekonstrukciju sada ima mogućnost izbora između različitih vrsta i oblika implantata.

Uvek je važno pronaći uglednog plastičnog hirurga sa sertifikatom za obavljanje operacije povećanja grudi. Stručan i iskusan tim plastičnih i rekonstruktivnih hirurga poliklinike Rea Medika će vam pomoći da odlučite koja vrsta i veličina implantata je najbolja za vas.

U nastavku ćemo odgovoriti na neka od najčešćih pitanja iz ove oblasti, koja će vas sigurno zanimati.

Koja je razlika između silikonskih implanata, Politeh i masnog tkiva?

Silikonski implantati su u potpunosti napravljeni od silikona, sintetičkog materijala koji je sličan ljudskoj masti. Implantati imaju silikonsku “futrolu“ napunjenu specijalnim silikonskim gelom. Neki silikonski implantati su kohezivniji ili čvršći od drugih.

Mnoge žene smatraju da silikonski implantati izgledaju i osećaju se prirodnije, ali ipak postoji rizik od njihovog pucanja.

povećanje grudi beograd

S druge strane, imamo silikonske implantate obložene trodimenzionalnom penom od poliuretana. Budući da je najpoznatiji proizvođač ove vrste implantata Polytech, zovemo ih Politeh implantati za grudi. Oni se lako prepoznaju po beloj boji i teksturi koja „zapinje“ za prste. Najčešće su anatomski i njihova osnovna prednost je što postoji manji rizik od kapsularne kontrakture u odnosu na silikonske implantate, budući da tkivo urasta u poliuretansku penu i implant na neki način postaje deo tela.

Neke žene žele da imaju veće grudi, ali im se ne sviđa ideja o implantatima. Povećanje grudi sopstvenim masnim tkivom je u tom slučaju najbolja opcija za njih, a sama procedura je poznata kao autologno povećanje grudi. Ovaj postupak koristi masno tkivo žene umesto implantata, što znači da nema ugradnje veštačkog materijala. Mast se procesom liposukcije izvadi sa područja tela sa viškom masti, a zatim se ubrizgava u dojke radi njihovog povećanja.

Prednost ubrizgavanja masnog tkiva u grudi je u tome što s obzirom da žena koristi sopstvenu masnoću, nema potrebe za implantatom. Ako mast dobro zaraste, grudi izgledaju i osećaju se sasvim prirodno. Međutim, povećanje grudi je u ovom slučaju obično ograničeno samo na jednu veličinu korpe.

Do koje veličine grudi mogu da se povećaju i koja se najčešće radi kod nas?

Implantati za grudi dolaze u gotovo bilo kojoj veličini koja se može zamisliti, kao i u više oblika. Da biste odredili odgovarajuću veličinu za postizanje željenog izgleda, potrebno je identifikovati i analizirati tri glavna faktora:

  • rezultate koje želite da postignete,
  • pravilno postavljanje implantata,
  • vaš tip tela, veličina dojke i oblik grudi

Ako se pitate kako da pronađete adekvatnu veličinu implantata za grudi, koji će vam dati izgled kakav želite – najbolje bi bilo da pogledate kako ćete izgledati sa implantatima pre nego što ih stvarno ugradite. Isprobaćete različite implantate da biste videli kako svaki od njih poboljšava proporcije vašeg tela.

ugrađivanje silikona u grudi

Tokom određivanja adekvatne veličine implantata izmerićemo i uzeti u obzir vaše individualne proporcije, uključujući:

  • Širinu i obim dojke
  • Širinu ramena
  • Oblik, širinu i obim rebarnog kaveza
  • Širinu kukova
  • Odnos struka i kukova

Iako su dostupne zaista različite veličine, najčešće veličine implantata koje se koriste za uvećanje grudi kreću se od 200cc (kubnih centimetara) pa sve do 850cc.

Smatra se da veći implantati (generalno, preko 400cc) nose veći rizik od pomeranja implantata.

Takođe treba naglasiti da veći implantat ne znači nužno dramatično povećanje veličine grudi. Ako imate širi obim grudnog koša i viši ste, možda će bolje rešenje biti veći implantati nego što ste prvobitno mislili, kako biste postigli željeno povećanje veličine grudi. Suprotno tome, ako imate prirodno uži obim grudnog koša, možete očekivati dramatičnije promene sa relativno manjim implantatima.

Dakle, na prvom pregledu lekar će svakako saslušati vaše želje u smislu veličine grudi koju želite, ali shodno svim navedenim parametrima – daćemo vam predlog koje bi rešenje moglo biti najbolje za vas i vašu figuru.

Da li postoji više tehnika ugradnje implanata ili je rez uvek na istom mestu?

Od prvog dokumentovanog povećanja grudi od strane hirurga Vincenza Czernija 1895. godine, a kasnije i izuma silikonskih implantata 1963. godine, hirurzi su razvili različite operativne tehnike ugradnje implantata za različite rezultate. Različitim rezovima, postavljanjem implantata i poboljšanim načinima lečenja komplikacija povezanih sa hirurškom intervencijom, napredna tehnologija omogućila je ženama da se podvrgnu povećanju grudi iz estetskih, medicinskih ili rekonstruktivnih razloga.

U zavisnosti od anatomije pacijenta i željenog izgleda, hirurzi biraju između četiri glavne metode hirurških rezova za povećanje grudi.

Inframamarni rez je rez napravljen ispod tkiva dojke.

Periareolarni rez se pravi oko areole bradavice, dok se transaksilarni rez pravi kroz pazuh ili bok ženskog tela.

Poslednji rez je transumbilikalni rez koji se pravi kroz pupak.

Hirurzi takođe moraju da odluče da li će postaviti implantat na vrh grudnog mišića, poznato kao subglandularni umetak, ili iza grudnog mišića, poznato kao subpektorski umetak. Postoji i hirurška opcija, poznata kao dvostruko povećanje grudi, koja kombinuje rezove napravljene i u subglandularnom i u subpektralnom prostoru.

Šta sve podrazumeva oporavak? Postoje li neka ograničenja?

Operacija povećanja grudi obično traje od 1 do 3 sata, a možete se oporaviti kod kuće nakon operacije.

U zavisnosti od vrste ugrađenog implantata, hirurg će vas uputiti da izbegavate naporne fizičke aktivnosti minimum 3-6 nedelja i da nosite kompresioni grudnjak kako bi implantati mogli da se slegnu.

Nošenje široke odeće od prirodnih materijala će vam pomoći da se osećate prijatnije.

Obično ćete biti u mogućnosti da nastavite sa normalnim aktivnostima nakon 6 nedelja, ali otok može da traje i do 8 nedelja. Lekovi protiv bolova vam mogu pomoći da smanjite bol nakon operacije.

Potpuni oporavak se očekuje nakon 2 meseca od operacije za povećanje grudi.

Da li se oseća bol (ili pritisak) nakon operacije i kad najčešće to prolazi?

Ako su implantati postavljeni ispod mišića grudnog koša, možda ćete osetiti zatezanje ili bol mišića u tom predelu. Kako se mišići istežu i opuštaju, bol će se smanjivati.

Tokom prvih 3 do 5 dana verovatno ćete doživeti najveću neugodnost. Lekar će vam propisati lekove koji pomažu u kontroli bolova. Naravno, sam osećaj bola ili pritiska u predelu grudi nakon operacije je individualan.

Nakon prve nedelje od operacije, bol bi trebalo da bude minimalan i kako vreme odmiče, sve više će se smanjivati.

Da li će žena moći da doji ukoliko ugradi implante u grudi?

Većina žena sa implantatima u grudima može da doji, mada postoji nekoliko izuzetaka.

Da li ćete moći da dojite zavisi od prvobitnog stanja dojki pre operacije i moguće vrste reza koji se koristio.

Implantati za grudi svakako mogu uticati na količinu majčinog mleka koje možete da proizvedete, dok kod nekih žena nemaju nikakav uticaj.

Takođe treba razmotriti efekat koji će dojenje imati na vaše implantate. Normalno je da se vaše dojke menjaju u obliku i veličini tokom trudnoće i nakon dojenja.

Dojenje neće uticati na vaše implantate, ali veličina i oblik dojki u celini mogu biti različiti.

Implantati se obično postavljaju iza mlečnih žlezda ili ispod mišića grudnog koša, što ne utiče na snabdevanje mlekom. Međutim, mesto i dubina reza koji se koriste za operaciju povećanja grudi mogu uticati na vašu sposobnost dojenja.

Manje je verovatno da će operacija koja održava areolu netaknutom izazvati probleme.

Rezovi napravljeni ispod dojke ili kroz pazuh ili pupak ređe će ometati dojenje.

Prema stručnjacima, nije bilo kliničkih izveštaja o problemima kod beba majki sa silikonskim implantatima.

Svakako sve nedoumice oko ovog pitanja možete rešiti sa svojim hirurgom.

Klikom Ovde možete pogledati kompletan cenovnik naših usluga ili Ovde zakazati konsultacije sa našim doktorima.