Oporavak nakon liposukcije: Šta vas čeka, osim savršene figure?

PETAK, 05.03.2021

Liposukcija je danas jedan od najtraženijih i najbržih načina da se rešite viška masnih naslaga i dovedete svoju figuru do savršenstva. Mnogi ljudi pribegavaju ovom zahvatu u želji da izgledaju lepo, ali malo ko se pridržava postoperativnih preporuka.

oporavak nakon liposukcije

Plastični hirurzi uvek podsećaju svoje pacijente na važnost rehabilitacije nakon bilo koje vrste plastične operacije, a liposukcija nikako nije izuzetak.

Oporavak nakon liposukcije podrazumeva nekoliko jednostavnih pravila, i iako se mnogima mogu činiti napornim i nepotrebnim, samo uz pridržavanje preporuka lekara doći ćete do izvanrednih rezultata i spremni dočekati leto.

Oporavak nakon liposukcije – ključ odličnih rezultata

Uklanjanje viška masnog tkiva može se izvršiti različitim metodama. Savremena liposukcija pruža minimalno uništavanje tkiva, ali se ono ne može u potpunosti izbeći.

Kako se mast ispumpava, okolno tkivo biva oštećeno, što pokreće reakciju tela. Potpuno je uobičajena pojava otoka i modrica u periodu oporavka. Međutim, s obzirom na to da je liposukcija minimalno invazivni zahvat, oporavak će teći brzo, ali to zavisi i od vas.

Oporavak nakon liposukcije je vreme koje je potrebno telu da se reši otoka, modrica i ostalih posledica operacije, kao i da vaše telo dobije konačan oblik.

Rezultati korekcije mogu se proceniti najranije za 3-6 meseci, a tačno vreme zavisiće od niza faktora.

liposukcija oporavak

Kako teče oporavak nakon liposukcije?

Prvih 1-7 dana – vreme kada se javljaju otok i modrice. Natečenost se javlja nekoliko sati nakon intervencije, ali svoj vrhunac dostiže za nekoliko dana. U nekim slučajevima moguća je i nelagodnost i bol na mestu intervencije. Na stomaku, butinama i leđima otok je posebno izražen zbog uklanjanja velike količine masnih ćelija.

Oko 8-14 dana nakon liposukcije – postoperativne neprijatnosti počinju postepeno da nestaju. Teško je odrediti kada će tačno nastupiti ovaj period, budući da je stopa regeneracije vrlo individualna i određena nizom karakteristika organizma.

Osim toga, na to koliko će brzo spasti otok zavisi od regije na kojoj je obavljena liposukcija. Na primer, na nogama otok traje najduže, i zato je u ovom slučaju posebno važno poštovati zabrane i preporuke.

Narednih 15-20 dana struktura tela se može promeniti u području intervencije – koža postaje neravna, ali ne brinite, to je normalna pojava i brzo prolazi. Neravnine se vremenom zaglađuju i sve dolazi na svoje mesto.

Kako da ubrzate oporavak nakon liposukcije?

Već smo naveli koliko je postoperativni period važan kada je bilo koji zahvat u pitanju, pa i liposukcija. Zato je bitno da se upoznate ne samo sa onim što vas čeka posle ove intervencije, već i sa savetima koji će vam i te kako olakšati i ubrzati oporavak.

liposukcija

Isplanirajte vreme za odmor

Čak iako kliniku napuštate odmah sutradan, trebalo bi da odvojite bar nekoliko dana za odmor i oporavak. Povratak na posao se preporučuje najranije nekoliko dana nakon zahvata.

  • Raspitajte se kod svog hirurga koliko vremena vam je potrebno za odmor.
  • Period oporavka zavisi od obima regije koja se operiše. Tako da, ukoliko ste radili liposukciju na nekom većem delu tela, trebaće vam više vremena za odmaranje.
  • Pripremite kuću i spavaću sobu pre zahvata. Prijatna atmosfera zajedno sa udobnim dušekom olakšaće vam oporavak.

Ne zaboravite da nosite kompresivni veš

Nakon liposukcije pacijent mora da oblači posebnu kompresivnu odeću. Ravnomerni pritisak ovog specijalnog veša sprečiće zadržavanje tečnosti u potkožnom području, ubrzaće nestajanje otoka i pospešiti brzo zarastanje.

Zavoji se obično nose dve nedelje, dok je za kompresivni veš potrebno malo više vremena. Osim toga, preporučuje se nošenje lagane i pamučne garderobe.

saveti posle liposukcije

Što pre počnite da se krećete

Potrudite se da što pre „stanete na noge“ i počnete da hodate. Važno je da se polako počnete kretati jer će šetnja pospešiti zarastanje. Međutim, uprkos potrebi za kretanjem, jačim naprezanjima i fizičkim aktivnostima možete se vratiti tek nakon 6-8 nedelja.

Izbegavajte previše slanu i začinjenu hranu

U prvih nedelju do dve dana poželjno je da izbegavate slanu i začinjenu hranu. So i začini zadržavaju tečnost u telu, a to negativno utiče na brzinu zarastanja. Takođe je preporučljivo da nastavite da se pridržavate zdrave ishrane.

Šta se ne sme kada je oporavak nakon liposukcije u pitanju?

Oporavak posle liposukcije osim preporuka šta treba da radite uključuje i određene zabrane, ali one su samo privremene.

Već smo pomenuli poštedu od jačih fizičkih napora u narednih 6-8 meseci od intervencije. Osim toga, na neki određeni period moraćete da odložite odlazak u saunu, ali i na bazen. Takođe se preporučuje ostavljanje loših navika kao što su alkohol i cigarete. Neophodno je rešiti ih se barem privremeno, a u idealnom slučaju – zauvek.

S obzirom na to da koža na operisanim mestima treba biti pažljivo zaštićena, nije dozvoljen ni odlazak u solarijum ili na plažu. Ultraljubičasti zraci negativno utiču na stvaranje ožiljnog tkiva i dovode do hiperpigmentacija.

rehabilitacija nakon liposukcije

Postoperativni period može proći u najboljem redu i bez komplikacija ukoliko se pridržavate preporuka svog doktora, tada će se i trud isplatiti, a rezultati biti neverovatni.

Klikom Ovde možete pogledati kompletan cenovnik naših usluga ili Ovde zakazati konsultacije sa našim doktorima.