Nazolabijalne bore: Da li treba da prestanemo da se smejemo?

PETAK, 02.04.2021

Nazolabijalne bore, nabori oko usana ili bore smejalice su problem koji ne zna za godine i koji nas čini starijima nego što jesmo. Mogu nastati iz prirodnih razloga sa 35-40 godina, a mogu nas nervirati već u dvadesetim.

nazolabijalne bore

Dok je koža još mlada i elastična, bore oko usana su vidljive samo kada se nasmejemo. Međutim, sa godinama brazde koje se prostiru od nosa do uglova usana postaju primetnije i dodaju nam nekoliko godina. Nekima se to dogodi u kasnim tridesetim godinama, a nekome još ranije.

Zašto jedni imaju više sreće, a drugi manje? I da li je moguće da se rešimo bora smejalica ili da jednostavno prestanemo da se smejemo?

Zašto se javljaju nazolabijalne bore?

Svaka osoba ima nabore na licu duž kojih se koža savija kada se osmehuje ili govori. Vremenom se koža isteže i pod uticajem gravitacije se opušta. Rezultat toga je menjanje izraza lica – osoba izgleda mrzovoljno i besno.

Ipak, ovo nije jedini razlog nastanka nazolabijalnih bora. Naslednost takođe igra veliku ulogu, a faktori rizika koji povećavaju verovatnoću nastanka bora oko usana uključuju:

 • Nepravilnu negu suve i dehidrirane kože
 • Oštra kolebanja telesne težine
 • Razne loše navike: pušenje, alkohol, neaktivan životni stil
 • Prekomerno sunčanje.

bore oko usana

Bore smejalice ne znaju za godine

Pojava nazolabijalnih bora u mladosti, pa čak i kod dece, povezana je sa strukturom lica, kao i sa ortodontskim problemima.

Malokluzija, tj. nepravilan zagrižaj može biti jedan od razloga zašto se bore oko usana stvaraju. U ovom slučaju estetska medicina može pomoći samo nakon intervencije ortodonta.

Osim toga, kada adolescenti samostalno leče akne agresivnim agensima, isušuju kožu, a to rezultira njenim pucanjem. Zato je veoma bitno ne isušivati kožu i redovno je hidrirati.

Nazolabijalne bore – koje vrste postoje?

Lažni nabor – Izgleda kao tanka linija na površini kože. Takva bora se može formirati u mlađem dobu ukoliko je suva koža nedovoljno negovana i dehidrirana, prilikom prekomernog sunčanja ili pri velikom gubitku težine. Može se javiti čak i u 15-16 godina, ali se lako koriguje jer ne utiče na potkožne strukture.
bore smejalice

Bore tuge – Nastaju pod uticajem promena u potkožnom tkivu i utiču na sve slojeve kože. Ovakve bore zaista čine da izgledamo starije.

Gradijentne bore – Radi se o izraženoj razlici između obraza i područja iznad usana. Ali često ove bore ne dolaze same, već u paketu sa drugim znacima starenja (opuštenosti mekih tkiva lica, podbulosti).

Koje je najbolje rešenje za bore oko usana?

Ne tako davne 2015. godine svet se upoznao sa Britankom Tes Kristian, ženom koja se više od 40 godina nije smejala. Britanka je svesno kontrolisala svoje pokrete lica i nije se smejala čak ni kada je dobila dete. Njena logika je jednostavna – što manje osmeha, manje bora na licu.

Međutim, da li su emocije vredne žrtvovanja radi par bora na licu? Kada se smejemo naše telo oslobađa hormone sreće, tj. endorfine koji nam pomažu da se osećamo bolje.

Estetska medicina omogućila je da se smejemo kada nam se smeje, i uz par uboda iglicom ostanemo mladoliki. Popunjavanje bora smejalica filerima je najpopularnija, izuzetno efikasna i brza metoda.

hijaluronski fileri nazolabijalne bore

Kako izgleda tretman nazolabijalnih bora filerima?

Do savršeno glatke kože bez bora oko usana deli vas samo nekoliko koraka.

 • Konsultacije. Specijalista bira odgovarajući preparat, određuje mesto i dubinu aplikovanja i druge parametre. U razgovoru sa doktorom može izneti svoje želje i očekivanja i zajedničkim snagama doći do savršenih rezultata.
 • Anestezija. Na tretirano područje se nanosi anestetska krema, tako da tretman bude komforan i bezbolan.
 • Aplikovanje filera. Hijaluronski fileri se ubrizgavaju pomoću veoma tankih igli u tačke koje je doktor ranije odredio.

Efekat aplikovanja filera u nazolabijalne bore javlja se odmah nakon postupka, ali će maksimalan rezultat biti primetan nakon nekoliko dana.

Uz par saveta do maksimalnog rezultata

Za odličan rezultat potrebno je da se obratite stručnom i iskusnom lekaru, jer samo specijalista vam može pomoći da postignete rezultat kakav ste želeli i budete zadovoljni svojim izgledom.

nazolabijalne bore slike

Ipak, za zadovoljavajući efekat tretmana moraćete i vi da doprinesete i to u vidu pridržavanja nekoliko saveta.

 • U prvim satima nakon postupka ne stavljajte tople ili hladne obloge na mesto ubrizgavanja.
 • Nakon postupka na tretirano područje nije poželjno nanositi kozmetička sredstva. Trudite se da ne dodirujete kožu i pustite da preparat započne podmlađujuće procese.
 • Izbegavajte odlazak u saunu.
 • Izbegavajte sunčanje najmanje 3-4 dana, a i solarijum će morati da sačeka neko vreme.

Klikom Ovde možete pogledati kompletan cenovnik naših usluga ili Ovde zakazati konsultacije sa našim doktorima.