Abdominoplastika – top 10 činjenica koje treba znati

PONEDELJAK, 11.01.2021

Abdominoplastika je zahvat koji je mnogima pomogao da se reše svih svojih kompleksa, dobiju na samopouzdanju i budu srećni i zadovoljni svojim telom. Radi se o jednoj od najpopularnijih hirurških intervencija u celom svetu, a ni naša država nije izuzetak.

Suština abdominoplastike je uklanjanje potkožnog masnog tkiva i viška kože sa stomaka, što daje zategnut i lep izgled. Opušten stomak se najčešće javlja kod osoba koje su izgubile na kilaži, ali i kod žena koje su imale više trudnoća.

abdominoplastika

Većina porodilja, nakon što se euforija oko dolaska na svet novog člana porodice stiša, ostaje nezadovoljna izgledom svog stomaka, jer se koža za vreme trudnoće opustila pod uticajem hormona. S druge strane, neko ko želi dijetom i redovnim vežbanjem da se reši viška masti i kože u trbušnom području ostaje često bez rezultata.

Upravo tada je abdominoplastika idealno rešenje! Hajde da pogledamo koje su to činjenice koje treba znati o ovoj proceduri, a koje će možda nekome pomoći da se odluči na taj korak i promeni sebi život (nabolje, naravno).

Abdominoplastika i njena višestruka moć

Abdominoplastika vam omogućava:

  • da se samo jednom operacijom rešite problema „kvadratnog struka“,
  • uklanjanje previše rastegnute kože nakon trudnoće,
  • uklanjanje viška potkožnog masnog tkiva,
  • odstranjivanje opuštene kože na stomaku (nakon prekomernog gubitka kilograma)
  • uklanjanje strija, kao i ožiljaka od operacija.

Osim zatezanja kože i učvršćivanja trbušnog zida, abdominoplastika rešava i problem kila koje su često pratioci opuštenog trbušnog zida.

Popularnost abdominoplastike ne jenjava ni kod jačeg pola

Kod muškaraca i žena stomak se formira na različite načine. Kod žena se masnoća uglavnom taloži ispod kože, a deformacija stomaka nastaje usled taloženja masti i istezanja kože. Svaka osoba ima problematična područja u kojima se nakuplja višak masnog tkiva.

Žene se goje po tipu građe, najčešće poprimaju oblik kruške, a muškarci u oblik jabuke, uglavnom u predelu stomaka i vrlo retko u bokovima.

Plastičnu hirurgiju na stomaku najčešće biraju žene kojima su se tokom trudnoće istegli mišići i koža na stomaku. Međutim, ni muškarci ne zaostaju previše za ženama. Abdominoplastika je popularna i kod jačeg pola, posebno kod muškaraca koji imaju karakterističnu gojaznost (tip „jabuka“) povezanu sa povećanjem masnog sloja kože, kao i sa slabošću mišića trbušnog zida.

Postoji nekoliko vrsta abdominoplastike

U savremenoj plastičnoj hirurgiji postoje 2 vrste operativne korekcije stomaka: mini abdominoplastika i potpuna abdominoplastika. U čemu je razlika, pitate se?

Potpuna abdominoplastika se izvodi kada postoje problemi i ispod pupka i iznad njega. U ovom slučaju sva opuštena koža se uklanja od pupka do stidnog područja, a koža iznad pupka je dovoljno elastična da se „navuče“ preko celog stomaka.

Tipično pitanje pacijenta kada je reč o ovoj vrsti intervencije: Gde će biti moj pupak? Prvo se oslobađa, zatim postavlja na mesto u novoj koži. Tako se uklanjaju kožni džep i nabori i dobija potpuno gladak i ujednačen stomak.

abdominoplastika slike (1)

Mini abdominoplastika se obavlja kada je problematičan samo deo ispod pupka. Uklanja se opuštena koža, višak masnog tkiva i strije, a tokom ove operacije pupak se trasnplantira. Mišići se stežu samo ispod pupka, a u nekim slučajevima i par centimetara iznad njega. U nekim slučajevima se ovaj zahvat kombinuje sa liposukcijom.

Pre abdominoplastike potrebna je priprema

Pre samog zahvata doktor će sakupiti sve potrebne informacije o opštem zdravlju pacijenta, lekovima koje koristi, kvalitetu kože, debljini masnog sloja, kao i stanju trbušnih mišića. Potrebno je svesti na minimum, ili još bolje, potpuno prestati sa pušenjem najmanje 4-6 nedelja pre operacije, jer pušenje usporava proces zarastanja i oporavka.

Lekar daje preporuke kako poboljšati ishranu i način života kako bi rezultat abdominoplastike bio što bolji i dugotrajniji. Takođe, potrebno je prestati sa uzimanjem određenih lekova koji razređuju krv pre operacije, kao što je aspirin.

S obzirom na to da je pre abdominoplastike neophodno otići na konsultacije sa izabranim hirurgom, sve detalje o pripremi za operaciju dobićete upravo od njega.

Pravila u periodu oporavka se morate pridržavati

Površinske niti se uklanjaju nakon nedelju dana ili kasnije, a unutrašnje se absorbuju nakon nekoliko nedelja. U periodu oporavka potrebno je nositi kompresivni veš, a na posao ćete moći da se vraite najranije 1-2 nedelje nakon intervencije, u zavisnosti od težine posla.

Nakon abdominoplastike mogu se javiti edem, kratkotrajni bol, a operisano mesto može biti lišeno osećaja, međutim, sve neprijatnosti brzo nestaju.

Sportskim i drugim napornim aktivnostima možete se vratiti nakon 6 nedelja, a lagani treninzi samo će vam pomoći da se što pre oporavite. U ovom periodu izbegavajte:

  • napore
  • podizanje tereta
  • savijanje
  • sunčanje i korišćenje saune

abdominoplastika slike

Ožiljci su neizbežni, ali se mogu sakriti

Budući da je abdominoplastika ozbiljna hirurška operacija, ožiljci nakon nje uvek ostaju. Međutim, iako dugačak, ožiljak je potpuno skriven ispod donjeg rublja, što znači da možete slobodno da nosite dvodelni kupaći kostim bez bojazni da će se ožiljak videti.

Ožiljak nakon abdominoplastike je, kao i svaki u prvom postoperativnom periodu, crven, ali postepeno postaje sve bleđi. Tada se možete bezbedno sunčati i učiniti ga minimalno vidljivim.

Ono što je važno da napomenemo jeste to da se tokom plastične operacije stomaka, odnosno abdominoplastike možete osloboditi starih operativnih ožiljaka ako su u predelu ispod pupka.

Rezultati abdominoplastike su dugotrajni

Abdominoplastika je jedna od najdugotrajnijih plastičnih operacija i njenim rezultatima moći ćete da se divite godinama. Ako pacijent vodi zdrav način života, ne prejeda se i ne iscrpljuje dijetama, rezultati operacije mogu trajati dugi niz godina, pa čak i decenija. Izuzetak je trudnoća, kada može doći do manjeg istezanja kože.

Abdominoplastika – mnogo više od estetske operacije

Deformisani stomak može prouzrokovati funkcionalne poremećaje gastrointestinalnog trakta, poremećaje kardiovaskularnog sistema, respiratornog sistema i drugih organa. Zato se abdominoplastika može smatrati ne samo estetskom, već i funkcionalnom hirurgijom.

abdominoplastika posle trudnoce

Prvo trudnoća, pa abdominoplastika

Plastična operacija na stomaku moraće da se odloži ukoliko žena planira da rodi. Ukoliko se desi da pacijentkinja posle urađene abdominoplastike ostane u drugom stanju, trudnoću može izneti bez poteškoća. Međutim, zbog rizika da se koža vrati u prvobitno stanje, abdominoplastika se preporučuje posle poslednje planirane trudnoće.

Abdominoplastika nema alternativu ako se želite rešiti kompleksa

Uprkos tome što postoje i druge manje invazivne metode koje pomažu da zategnete stomak, potpuno eliminisanje viška kože i zatezanje mišića moguće je samo abdominoplastikom.

Liposukcija uklanja samo deo masnih naslaga, ispravljajući figuru, a abdominoplastika može rešiti vrlo ozbiljne probleme vezane za prekomerni obim stomaka i opuštenom kožom.

Klikom Ovde možete pogledati kompletan cenovnik naših usluga ili Ovde zakazati konsultacije sa našim doktorima.