Abdominoplastika

Abdominoplastika predstavlja zahvat zatezanja stomaka namenjen za osobe sa opuštenim trbušnim mišićima i kožom koja ni nakon vežbi i regulisane ishrane ne može da povrati normalan tonus.

Savršeno zategnut stomak, čak i nakon porođaja ili većeg gubitka kilograma mnogima je privlačna ideja. Naročito kada rezultate uspešne abdominoplastike demonstriraju Kim Kardašijan, Britni Spirs i mnoge druge zvezde.

Osim što je zatezanje stomaka jedan od najpopularnijih zahvata za estetsku korekciju, on može pomoći i u rešavanju nekih zdravstvenih problema.

Ko je dobar kandidat za abdominoplastiku?

Opušten stomak se najčešće javlja kod pacijenata koji su izglubili na kilaži i kod žena koje su imale više porođaja.

Za vreme trudnoće koža na stomaku se pored istezanja i opustila pod uticajem hormona. Zbog toga vežbe za stomak često ne daju nikakve rezultate, te je jedina uspešna metoda hirurgija.

Dakle, abdominoplastika je idealan zahvat ukoliko imate slabe stomačne mišiće usled trudnoće ili višak kože u predelu abdomena.

abdominoplatika - kandidat

Abdominoplastika kao rešenje za kilu

Kao što smo već pomenuli, operacija zatezanja stomaka nije samo estetska korekcija koja će vam olakšati život i uticati na samopouzdanje.

Pored zatezanja kože i učvršćivanja trbušnog zida, abdominoplastika predstavlja i rešenje problema kile koje su često pratioci opuštenog trbušnog zida.

Kako teku pripreme za zatezanje stomaka?

Pre same operacije potrebna je određena priprema koja pre svega uključuje konsultacije sa hirurgom.

Na konsultacijama možete reći svoje želje i očekivanja od operacije, a doktor će prikupiti neophodne podatke o vašem zdravstvenom stanju kako bi saznao moguće kontraindikacije.

Osim toga hirurg će sprovesti vizuelni pregled trbušnog zida, tonus mišića i debljinu sloja potkožne masti. Na konsultacijama ćete saznati i koje analize morate uraditi pre same operacije.

abdominoplastika - priprema

Pre nego što bi se planirala ova operacija poželjno je da je osoba završila sa trudnoćama i mršavljenjem, da ne planira naknadne dijete, kao i da se odrekne cigareta i alkohola bar 2 nedelje pre intervencije.

Kako se obavlja abdominoplastika?

Operacija se izvodi u opštoj anesteziji i traje od 2 do 3 sata u zavisnosti od složenosti i obima uklanjanja tkiva. Koja će tehnika abdominoplastika biti primenjena određuje plastični hirurg.

Tokom zahvata hirurg zateže trbušne mišiće koji su se opustili nakon trudnoće ili viška kilograma, a višak kože se uklanja.

Kolika će biti dužina reza zavisi od toga koliko kože treba ukloniti. Uglavnom, ožiljak koji ostaje je u nivou donjeg veša i nije vidljiv.

Oporavak nakon zatezanja stomaka

U zavisnosti od toga koliko je intevencija bila obimna, kao i od individualnih karakteristika organizma, oporavak nakon abdominoplastike može trajati od nekoliko nedelja do nekoliko meseci.

Uglavnom, pripremite se za postepnu rehabilitaciju koja zahteva disciplinu i odlični rezultati neće izostati. Boravak u bolnici je par dana, mada se pacijenti često otpuste odmah sutradan, ukoliko sve protekne bez tegoba.

  • Obavezno je nošenje elastičnog pojasa 4-6 nedelja, kako bi tkiva pravilno zarasla, a stomak bio simetričan.
  • Osim toga preporučuje se nošenje lagane i pamučne garderobe.
  • Uzdržavanje od naprezanja i savijanja traje desetak dana, a nakon 6-8 nedelja se možete vratiti svim aktivnostima.

Rezultati nakon abdominoplastike

Pored poštovanja pravila rehabilitacije, na brzinu ispoljavanja i kvalitet rezultata abdominoplastike mogu uticati i individualne karakteristike organizma.

Obično nakon što edem nestane, tj. oko 2 nedelje nakon operacije, pacijent već može da proceni svoju novu figuru, a kako vreme prolazi primetiće i kako mu odeća bolje pristaje.

Efekat abdominoplastike može biti primetan mnogo godina nakon operacije, posebno ako se osoba trudi da ostane u formi.

Klikom Ovde možete pogledati kompletan cenovnik naših usluga ili Ovde zakazati konsultacije sa našim doktorima.