Hemijski piling

Hemijski piling je postupak uklanjanja površinskog sloja kože, kao i njene naknadne obnove ubrzavanjem njenog prirodnog ljuštenja uz pomoć posebno odabranih preparata.

Glatka i elastična koža, kao i ujednačen ten oduvek su bili glavni kriterijum za mladost i lepotu u bilo kojoj kulturi. Još u drevnom Egiptu Kleopatra se, kako bi očuvala mladost i učinila kožu mekšom, kupala u mleku i trljala svoju kožu fermentisanim ljuspicama voća.

To možemo nazvati pretečom hemijskog pilinga, koji je danas do te mere unapređen da rešava čak i najupornije kožne problem.

hemijski piling beograd

Šta je hemijski piling?

Hemijski piling ili eksfolijacija predstavlja odstranjivanje gornjeg sloja kože, tačnije, njenih mrtvih ćelija.

Mrtve ćelije na koži kvare njen izgled – pogoršavaju ten, usporavaju prodor hranljivih sastojaka u dublje slojeve epidermisa i smanjuju ukupan tonus kože.

Pomoću kiselina hemijski piling uklanja mrtve ćelije kože i omogućava aktivnim sastojcima da deluju – stimulišu proizvodnju kolagena, poboljšavaju tonus i teksturu i uklanjaju akne.

Koje vrste hemijskih pilinga postoje?

Kao što smo već naveli, hemijski piling pomoću specijalnih hemijskih agenasa deluje na površinske, ali i srednje slojeve kože. U zavisnosti od koncentracije kiseline koja se koristi, postoje: površinski, srednji i duboki hemijski pilinzi.

Površinski piling je potreban svima

Ovo je „najnežniji“ način za osvežavanje i podmlađivanje lica, vrata i dekoltea. Dakle, kako samo ime kaže, efekat postoji samo na površinskom sloju epidermisa.

Kada se govori o ovoj vrsti hemijskog pilinga, često se koristi izraz „weekend peel“ jer oporavak traje otprilike isti vremenski period kao i vikend.

U zavisnosti od stanja i potrebe kože, za površinske pilinge se koriste mlečna i voćna (AHA) kiselina, glikolna ili 10-15% trihlorsirćetna kiselina.

Površinski piling pomaže u poboljšanju boje i strukture kože, efikasan je u borbi protiv akni i seboreje. Najčešće se preporučuje osobama koji imaju masnu i problematičnu kožu, s obzirom na to da nežno ljušti kožu, uklanja mitisere i smanjuje pigmentaciju.

Za izraženije probleme potreban je hemijski piling srednjeg intenziteta

Efekat srednjeg pilinga se proteže na celokupnu strukturu epidermisa do bazalne membrane.

Ukoliko imate masnu kožu sklonu aknama, onda je ovo prava stvar za vas. Srednji piling je veoma efikasan postupak, međutim, budite spremni i na neprijatne senzacije. U periodu oporavka ljuštenje kože i crvenilo mogu trajati i do 10 dana, ali kada budete videli rezultate – nećete zažaliti.

Ljušteći mrvte ćelije epidermisa, hemijski agensi prodiru u dublje slojeve kože uzrokujući aktivnost živih ćelija dermisa. Procedura pomaže u obnavljanju zaštitnih slojeva kože, kao i u povećanju gustine i elastičnosti.

Ova vrsta hemijskog pilinga pomaže u zaglađivanju bora, uklanjanju staračkih pega, ožiljaka, akni, prosvetljavaju i osvežavanju kože.

Pročitajte naš blog tekst na temu: Hemijski piling – kako do nove i mlade kože?

hemijski piling rea medika

Duboki piling za duboke bore

Ovaj postupak se izvodi pod anestezijom i samo u bolničkim uslovima. Period rehabilitacije nakon dubokog pilinga može trajati mesecima, ali će zato efekat trajati nekoliko godina.

Ovaj tip hemijskog pilinga se naziva još i fenolni piling jer se izvodi pomoću fenola, tj. karbolne kiseline. Deluje dobro kod dubokih bora, opuštenosti kože, vidljivih ožiljaka i drugih jasnih znakova starenja kože.

Nakon procedure primetićete obnavljanje gustine i elastičnosti epidermisa, a takođe i značajan efekat podmlađivanja.

Indikacije za duboki piling mogu biti starije životno doba (od 60 godina) ili prisustvo značajnih oštećenja kože.

Kako se izvodi hemijski piling?

U zavisnosti od vrste hemijskog pilinga, procedura može trajati i do sat vremena i sastoji se od nekoliko etapa.

 1. Ako je test osetljivosti kože na kiseline uspešno prošao doktor pristupa čišćenju kože lica proizvodima posebno obadranim za stanje vaše kože.
 2. Nakon toga se na apsolutno suvu kožu lica nanosi preparat čija se koncentracija bira u zavisnosti od problema sa kožom. Uglavnom, svakim sledećim postupkom koncentracija kiselina se povećava.
 3. Preparat treba da odstoji na koži 2-10 minuta. U ovom periodu možete osetiti blago peckanje i crvenilo, koje brzo nestaje nakon što se dejstvo kiselina neutrališe posebnim rastvorom.
 4. Sledeća faza – nega kože nakon hemijskog pilinga. To mogu biti aktivni serumi, ampule, umirujuće maske, kreme koje će vratiti kiselost i povećati zaštitna svojstva kože.
 5. Poslednji korak je maska koja odstoji na licu 15-20 minuta, nakon čega se skida i nanosi krema sa zaštitnim faktorom.

Zima ili leto – kada je najbolje vreme za hemijski piling?

Ne mogu se svi pilizi raditi tokom cele godine. Kada je površinski piling u pitanju, može se izvoditi čak i leti, ali je nakon procedure je neophodno koristiti kremu sa zaštitnim faktorom.

Hemijski piling srednjeg intenziteta ne preporučuje se u proleće i leto. Postupak se izvodi isključivo u periodu jeseni i zime, budući da obnovljena koža postaje posebno osetljiva na sunčevu svetlost.

Nepoštovanje ovih pravila može prouzrokovati melazmu (poremećaj pigmenatacije), zato je veoma važno da se pridržavate saveta dvog doktora.

tca hemijski piling

Hemijski piling obećava odlične rezultate!

Iako je nekada potreban samo jedan tretman, piling se obično ponavlja 3-5 puta. Efekat ćete videti bukvalno u prvim danima nakon obavljene procedure, a sjaj kože može trajati i do 6 meseci.

Rezultati koje možete očekivati su sledeći:

 • osveženo lice i podmlađena koža
 • uklonjene staračke pege
 • stimulisanje aktivne proizvodnje hijaluronske kiseline – dakle, koža je hidrirana
 • obnavljanje gustine i elastičnosti epidermisa
 • obnavljanje kožne barijere
 • zaglađivanje bora
 • uklanjanje hiperpigmentacija i akni
 • prosvetljavanje kože

Kada je vreme za hemijski piling?

Većina pacijenata kojima je potreban hemijski piling su žene nakon tridesete. Njihova koža je još uvek mlada, ali su već nastupile određene promene, kao što su prve bore, hiperpigmentacije, tonus kože je smanjen, ten se pogoršao.

Naravno, ne morate da čekate prve znakove starenja da se odlučite za hemijski piling. Možete krenuti sa procedurama i ranije, posebno ako postoje ožiljci nakon akni, fleke ili hiperpigmentacije koje su se pojavile nakon trudnoće i laktacije.

Do izvanrednih rezultata uz nekoliko pravila

Nakon hemijskog pilinga potrebno je 2-3 dana koristiti kreme sa zaštitnim faktorom 30 (ili više).

Da biste postigli najbolje rezultate i izbegli neželjene efekte, važno je da sledite preporuke stručnog lica.

 • Ne uklanjati mrtvu kožu koja se ljušti. To može dovesti do krvarenja, promene boje kože ili čak do stvaranja malih ožilajka.
 • Izbegavajte izlaganje direktnoj sunčevoj svetlosti, a takođe i odlaske u solarijum, saune i na bazene.
 • U toku 30-50 dana (u zavisnosti od vrste obavljenog pilinga) izlazite napolje tek nakon upotrebe kreme za sunčanje. To će smanjiti rizik od hiperpigmentacija.

Klikom Ovde možete pogledati kompletan cenovnik naših usluga ili Ovde zakazati konsultacije sa našim doktorima.