Povećanje grudi: Kako do savršenog dekoltea?

PETAK, 22.01.2021

Povećanje grudi jedna je od najpopularnijih tema estetske hirurgije današnjice. Mnoge žene, počev od adolescentnog doba, maštaju o lepim grudima. Oduvek se verovalo da su one simbol ženstvenosti, međutim, nisu sve dame zadovoljne veličinom svojih grudi.

Ako ste i vi mislili da ćete morati da se pomirite sa svojom sudbinom, i sa onime što vam je priroda podarila, varate se, jer je danas moguće povećati grudi na potpuno bezbedan način.

Povećanje grudi je i u današnje vreme jedan od najtraženijih zahvata, a zahvaljujući razvoju estetske hirurgije, postoji nekoliko načina kojima svoje grudi možete učiniti bujnim.

povećanje grudi

Povećanje grudi – Zašto se žene odlučuju na to?

Mnogo je razloga zbog kojih se žene odlučuju na plastičnu operaciju povećanja grudi, a među najčešćima su:

 • nezadovoljstvo izgledom grudi
 • problemi u ličnom životu
 • korekcija starosnih ili postporođajnih promena
 • korekcija nakon onkološke operacije.

Moguće su i druge okolnosti, ali je to uvek želja da budemo lepše i dovedemo svoj izgled do savršenstva. Uprkos činjenici što je uvećanje grudi hirurška intervencija, mnoge žene se odlučuju na taj korak.

Ipak, kao što je već poznato, lepota zahteva žrtvu. Međutim, savremena tehnologija u kombinaciji sa iskusnim i stručnim doktorima učiniće ovu žrtvu minimalnom.

povećanje grudi implanti

Koje vrste implanata postoje za povećanje grudi?

Danas postoji mnogo opcija kada su implanti u pitanju. Ne razlikuje se samo oblik, već i materijal, a savremena plastična hirurgija koristi:

 • Silikonski gel
 • Politeh
 • Sopstveno masno tkivo.

Obloga implanta napravljena je od gustog silikona koji ne uzrokuje odbacivanje ili zapaljenje tkiva. Što se tiče oblika, izbor implanata ne određuje se samo prema željama pacijentkinje, već i prema anatomskim osobinama tela.

Kako da znate koji oblik implanata odgovara vama?

Obično postoje 2 glavna oblika implanata koji se koriste u plastičnoj hirurgiji:

 • okrugli
 • anatomski.

Okrugli nisu pogodni za sve, kao što se ranije mislilo. Koriste se pre za oblikovanje, a ne i za radikalno povećanje grudi. Osim toga, na mršavijim i sitnijim ženama takve grudi mogu izgledati neprirodno.

Manje je ograničenja kada su anatomski implanti u pitanju. Napravljeni su u skladu sa pojedinačnim parametrima, tako da tačno prate sve konture tela i izgledaju skladno.

Prilikom izbora implanata hirurg će uzeti u obzir godine, način života, kao i kvalitet kože. U zavisnosti od ovih parametara, lekar će ponuditi nekoliko opcija za gustinu i teksturu implanata.

povećanje grudi i trudnoća

Povećanje grudi i planiranje trudnoće – šta je rešenje?

Ukoliko žena planira da postane majka, onda bi trebalo da odloži operaciju povećanja grudi. Tokom trudnoće u telu dolazi do raznih hormonalnih promena.

One utiču na strukturu tkiva dojki i elastičnost kože, a osim toga menjaju se oblik i veličina grudi. Takođe, žena dobija na težini, što može dovesti do pomeranja prethodno ugrađenih implanata, nakon čega će možda biti potrebna korekcija.

U ovoj situaciji najbolje je odložiti operaciju na nekoliko godina. Već šest meseci nakon završetka laktacije može se izvršiti operacija povećanja grudi. Međutim, period oporavka traje oko 2 meseca, a to znači da nećete moći da nosite dete na rukama.

Ako se trudnoća planira u daljoj budućnosti, recimo za 5 godina, tada nema prepreka za operaciju. Hirurg će odabrati najoptimalniju opciju za ugradnju implanata koja neće ometati dojenje i ostale radosti majčinstva.

Korekcija ili zamena implanata?

Bez obzira na to koliko želite da postignete trajni rezultat, posle plastične hirurgije povećanja grudi ponekad je potrebna zamena implanata. Ali, dobra vest je da se to ne odnosi na sve žene koje su povećale grudi.

Ukoliko se vaša težina nije preterano menjala, niste izloženi hormonalnom kolebanju i ako ste koristili savremene implante, onda vam zamena najverovatnije neće biti potrebna.

Međutim, postoji niz slučajeva kada je potrebna još jedna operacija:

 • Pucanje obloge implanta zahteva zamenu i to hitno. Srećom ovaj problem se češće javlja kod implanata starije generacije.
 • Opuštenje grudi – ovaj slučaj je neizbežan sa promenama vezanim za uzrast. Koža postaje manje elastična i grudi se opuštanju. U toj situaciji zamena implanta je neophodna više iz estetskih razloga, nema hitne potrebe za tim.
 • Bolesti dojki – ugradnja silikonskih implanata ne može da izazove kancer i druge bolesti dojke, ali to nije prevencija. Zbog toga je u slučaju otkrivanja opasnih tumora neophodno lečenje dojke, koje će najverovatnije zahtevati privremeno uklanjanje implanta.

povećanje grudi korekcija implanta

Lipofiling – najbezbednija metoda povećanja grudi

Implanti nisu jedini put do lepih i velikih grudi, postoji i prirodniji način koji će vam takođe dati neverovatne rezultate. U pitanju je vaše sopstveno masno tkivo, odnosno lipofiling grudi.

Masno tkivo se uzima iz drugih delova tela pacijenta, podvrgava se čišćenju specijalnim uređajem, nakon čega se pomoću posebnog šprica ubrizgava u grudi. Nema nikakvih rezova i činjenica da je vaše sopstveno masno tkivo u ulozi filera čine ovaj postupak potpuno sigurnim.

Da ne zaboravimo ono najvažnije – rešićete se dva problema odjednom – malih grudi i viška masnih naslaga na stomaku ili bokovima. Ipak ova metoda povećanja grudi u nekim slučajevima ne može se pokazati kao idealna.

 • Nije moguće značajno povećanje grudi.
 • Ponekad su potrebne dve ili više procedura za postizanje željenog rezultata.
 • Nemoguće je obaviti zahvat kod žena koje nemaju dovoljno masnih naslaga.

Međutim, mnoge pripadnice lepšeg pola su zadovoljne rezultatima lipofilinga grudi. Dobra vest je da ne zahteva posebnu pripremu i gotovo da nema perioda rehabilitacije, a u slučaju očuvanja linije, rezultat će biti vidljiv dugi niz godina.

Klikom Ovde možete pogledati kompletan cenovnik naših usluga ili Ovde zakazati konsultacije sa našim doktorima.