Dr Kristina Davidović – Estetska i anti-aging medicina u malom prstu

PETAK, 28.08.2020

Dr Kristina Davidović govori o tome kako je postala jedan od regionalnih lidera iz oblasti estetske i anti-aging medicine. Sve počinje 23.12.1982. godine kada sam se, kako volim da kažem, u inat i rodila. Zašto tako?

dr kristina davidović

Tokom cele rizične trudnoće moje mame, stizale su razne loše dijagnoze po njen plod-čas mrtav plod, čas mikrocefalija, čas oštećenje fizičko i mentalno, pa vrpca oko glave i tako je ona preležala bukvalno celu trudnoću. Ja sam se rodila dve nedelje pre termina živa, zdrava, sa apgar skorom 10, da u inat pokažem svima da sam odlično i da mi ništa ne fali…i tako sam sve kasnije u životu radila, često u inat mnogima, da pokažem svima da ne mora da bude ništa standardizovano, da se ništa ne podrazumeva i da snagom volje i uz Božju pomoć možemo i planinu da pomerimo.

Ja sam tako odrasla uz oca doktora filozofije, majku, tetku i teču doktore medicine, braću informatičare, babu i dedu preduzetnike i od njih sam naučila da nije važno odakle dolaziš, ko su ti roditelji i koliko novca imaš, već je bitno šta nosiš u sebi, koliko si voljan da pomogneš drugima gde korist za to ne očekuješ jer „naše je samo ono što smo drugima dali“.

Tako sam ja rasla ulagajući u sebe i nadogradnju moje duhovne, socijalne i emotivne ličnosti – bila sam đak generacije osnovne i srednje škole, učila tri strana jezika, pročitala filozofske knjige koje mi je otac ostavio u amanet, osvajala sva nacionalna takmičenja iz matematike i fizike, a u isto vreme bila kapiten lokalnog košarkaškog tima, vođa moje odeljenske zajednice, organizator koordinisanog bežanja sa časa ako profesor nije u pravu… i onda iz Vrnjačke Banje prelazim u Beograd na studije medicine… gomila đaka generacije iz svih krajeva, profesorske dece sa „pedigreom“ i sa „Vračara“ (od kojih su mi mnogi sada veliki prijatelji i tvrdim da su veliki znalci i još jedan dokaz da ne treba imati predrasude) i nekako me moji pripremaju da može postojati i nepravda u svetu i da se ne razočaravam ako moj trud i napor ostane nenagrađen…

dr kristina davidović

Ali, pogađate, „u inat“ ja sam bila đak generacije i na Medicinskom fakultetu, predsednik centra za nauku, student prodekan, potpredsednik studentskog parlamenta Univerziteta u Beogradu, igrala košarku za fakultet, bila kapiten plivačkog tima medicinskog fakulteta, redovna na svakoj i medicinijadi i na kongresima, seminarima, demonstrator na anatomiji… nulla dies sine linea, nijedan dan bez rada, i moje mesto broj 25 u čitaonici na Fakultetu me je uvek čekalo i tu sam provela veći deo dana. Uprkos protivljenju mojih roditelja, poslednju godinu studija sam provela u Studenjaku, 2G bloka, soba 465, sa divnom cimerkom i koleginicom, tokom takvog odrastanja steknete percepciju o životnim prioritetima i šta znači biti sa obe noge na zemlji…

Zaposlila sam se preko konkursa, doduše ne u oblasti koju sam primarno volela (tada đak generacije nije mogao da bira šta želi, sada se 100 najboljih studenata zapošljava prema svojim željama). Ali se kasnije ispostavlja da je to bio odličan „izbor“, da radiologiju u Urgentnom Centru razvijam kao šef i vd načelnika odeljenja, da budem odgovorna za 110 ljudi i da se trudim da i u najtežim danima za nas medicinske radnike koliko god mogu uslove rada prilagodim svima nama, i da nam ništa ne padne teško. Uz pomoć moje mentorke i Ministarstva zdravlja, doneli smo novu proceduru minimalno invazivne terapije diskus hernije koja nije za operaciju (vođena ličnom voljom zbog mojih diskus hernija) i na taj način olakšali mnogima što je i tema mog doktorata… bila sam na višemesečnim usavršavanjima u Japanu, Milanu, Barseloni, Napulju, postala specijalista radiologije i asistent na fakultetu… a svoju ljubav prema manuelnom radu i nekoj vrsti hirurgije pronašla u mom hobiju – estetskoj medicini.

E sad, na scenu stupa borba sa vetrenjačama u estetskoj medicini u Srbiji, koja je svugda priznata u svetu, a mi nailazimo na otpor u Srbiji. Ja držim predavanja širom sveta, učim od najboljih u svetu, edukujem ljude u inostranstvu a nekolicina kolega pokušava svima nama, nehirurzima, da ospori rad znanje i kvalitet, prijavljuju nas inspekciji i nedozvoljavaju rad. Dakle, tim „kolegama“ ne smetaju nemedicinsko osoblje koje nesmetano „bocka“ u kozmetičkim salonima i dovode u opasnost život i zdravlje ljudi, već im smetam ja i meni slični lekari i stomatolozi, koji su gotovo svugda u svetu priznati. Tako se ja sa mojim diiivnim kolegama istomišljenicima udružujem u veliko udruženje SESIAM, srpsko udruženje estetske i antiaging medicine, koje sada broji preko 400 članova doktora i kroz čiji rad smo omogućili svima da ostvare svoje pravo.

Divna stvar je što sa druge strane imam mnogo prijatelja, drugara i kolega koji me podržavaju, pomažu i sa kojima zajedno napredujem. Kažu da je doktorska struka najsujetnija, ali eto rekosmo nećemo predrasude, imam sreću da budem okružena divnim kolegama sa kojima razmenjujem znanje i međusobno se podržavamo i motivišemo jedne druge na konstantan napredak. U Urgentnom centru i na privatnom poslu sam stalno upućena na dobre ljude koji mi olakšavaju svakodnevnicu i zajedno pomažemo svima kojima možemo uz ličnu satisfakciju.

dr kristina davidović

Ima onih drugih, naravno, čija zavist, ljubomora i loše reči i namere dolaze do mene svaki put, ali to izjeda samo njih same, sputava ih kao bumerang vrlo brzo i vrati ih na mesto odakle su krenuli, a mene i meni slične samo motiviše da“u inat“ budemo bolji, uspešniji i priznatiji…

I sada dolazimo do POENTE ovog teksta…

Dakle, nakog duhovnog, socijalnog i emotivnog aspekta nadgradnje ličnosti, u tridesetim sam spoznala i četvrti momenat- estetski i fizički aspekt naših ličnosti. I zapamtite, kompletni smo tek tada, kad smo zadovoljni na sva četiri nivoa. Zašto da smo nenegovani ako smo pametni i štreberi?! Zašto da ne ispravimo sve što nam 21. vek omogućava da ispravimo ako nam nešto smeta. U redu je ako smo potpuno zadovoljni svojim izgledom i želimo samo prirodno, od Boga dato, poštujem, ali onda nema ni šminke, ni frizera, ni fotošopa.

Svi znate moj pre/posle, oberučke ga svugda kačim i ponosim se šta je moj tim od mene napravio. Uradite sve ono što će vas učinite srećnim… sa početka rekoh da sam naučena da je bitno šta nosimo u sebi. Od onih sam što kupuju u New Yorkeru, C&A, Aliexpresu, šaniranim ili “fake” stvarima koje mi se dopadaju, nikada neću baciti veliku količinu novca na garderobu jer odelo ne čini čoveka. Jedino vozim skup auto jer mi čuva ludu glavu na mojim pretežno noćnim putevima, jer mnogi znaju kako izgleda voziti se sa mnom… Ali da ne nabrajam koliko novca je potrošeno na edukacije, stručno usavršavanje, studijskih putovanja (nikada neću zaboraviti kako smo se kolegijica i ja krpile u najskupljoj zemlji Japanu da li ćemo imati da jedemo do kraja boravka) i litri svega što sam ulila ili izlila iz sebe.

Prema tome, SVE MOŽE: Uspeh bez mame, tate, bogatog i moćnog ljubavnika; i ostvarenje svih snova bez skrnavljenja duše, krađe i otimanja; dostizanje ličnog mira i u zemlji kao što je Srbija!

Dr Kristina se poslednjih deset godina aktivno bavi anti-aging i estetskom medicinom, a već duže vreme se ceo tim Rea Medike svrstava u grupu lidera estetske medicine u celom regionu sa najvećim brojem urađenih procedura u poslednje dve godine. Kombinacija stručnosti po kojoj su nadaleko poznati i opremljenosti poslednjim rečima tehnike u polju estetske medicine, od Alma SopranoTitanium lasera, najsavremenije tehnologije laserske epilacije na svetu pa do ostalih vrsta usluga u sklopu estetske i anti-aging medicine, garantuje vrhunski rezultat i kvalitet kome ćete se uvek vraćati.