Transplantacija kose

Transplantacija kose predstavlja jedino trajno rešenje i zaista efikasan metod. “Presađena kosa” jeste i izgleda potpuno prirodno, normalno raste i šiša se, a presađeni folikuli su otporni na opadanje.

Veliki broj ljudi na Zemlji u današnje vreme pati od problema ćelavosti i proređene kose. To predstavlja, ne samo estetski, već u znatnoj meri i psihički problem. Istina je da postoji nekoliko načina kako možemo pomoći tim ljudima: mezoterapija, PRP, lekovi, šamponi… Međutim mogućnosti tih metoda su ograničene i uglavnom su efikasnije kod lakših slučajeva proređene kose ili se koriste kao nega nakon transplantacije.

Šta je zapravo transplatacija kose?

Transplantacija kose je hirurška metoda namenjena rešavanju problema ćelavosti i proređenosti kose. Postiže se uzimanjem autograftova iz donorske regije (najčešće potiljačne). Neposredno nakon toga implantiranjem istih graftova u primajuću regiju.

Poslednjih godina moderne tehnike presađivanja kose su pretrpele znatne promene koje su potpuno usavršile sam postupak transplantacije.

Najsavremenije metode koje se danas izvode su napredne FUE (follicular unit extraction) i DHI (direct hair implantation) metode. Doktori koji su specijalisti za ovu vrstu intervencije, u lokalnoj anesteziji, uzimaju posebnom tehnikom svaku folikularnu jedinicu pojedinačno. Navedena tehnika obezbeđuje brže zarastanje rana i sprečava pojavu ožiljaka donorske regije. Takođe i same tehnike implantacije gde se vodi račina o smeru presađivanja folikula i gustini određene regije osiguravaju dobar rezultat i prirodan izgled kose.

Svaki protokol transplantacije zapravo započinje detaljnim pregledom pacijenta i takođe detaljnom konsultacijom sa doktorom. Tokom ovog prvog sustreta lekar će detaljno objasniti sam proces, a i rezultate koji mogu biti očekivani i za koliko vremena.