Transplantacija kose

Transplantacija kose se u današnje vreme pokazala kao jedino trajno i efikasno rešenje kod problema proređene kose.

Sve veći broj ljudi sreće se sa problemom ćelavosti i proređene kose. To predstavlja ne samo estetski, već u znatnoj meri i psihički problem.

Istina je da postoji nekoliko načina kako možemo pomoći tim ljudima: mezoterapija, PRP, lekovi, šamponi. Međutim, mogućnosti tih metoda su ograničene. Uglavnom su navedene metode efikasnije kod lakših slučajeva proređene kose ili se koriste kao nega nakon transplantacije.

transplantacija kose beograd

Šta je zapravo transplantacija kose?

Transplantacija kose je hirurška metoda namenjena rešavanju problema ćelavosti i proređenosti kose. Postiže se uzimanjem autograftova iz donorske regije (najčešće potiljačne), i neposredno nakon toga implantiranjem istih graftova u primajuću regiju.

Kao i ostale grane estetske hirurgije, procedura transplantacije kose se menjala mnogo puta tokom vremena. Prvi put su takvi zahvati počeli da se obavljaju 60-ih godina prošlog veka, a od tada su metode presađivanja kose znatno usavršene.

Koje metode transplantacije kose su se pokazale kao najefikasnije?

Poslednjih godina moderne tehnike presađivanja kose su pretrpele znatne promene koje su potpuno usavršile sam postupak transplantacije.

Najsavremenije metode koje se danas izvode su napredne FUE (follicular unit extraction) i DHI (direct hair implantation) metode.

Koji su najčešći uzoci opadanja kose?

Prekomerni gubitak kose koji uzrokuje ćelavost ili alopeciju može biti povezan sa različitim uzrocima, među kojima su sledeći:

 • nasledni faktor,
 • anemija,
 • hormonalna disfunkcija,
 • neuravnotežena ishrana,
 • emocionalno ili fizičko preopterećenje.

Među svim preduslovima, najčešći su hormonalni poremećaji. Mogu se razviti i kod muškaraca i kod žena, a karakteriše ih povećana osetljivost folikula dlake na hormon testosteron.

Kada je potrebno obaviti presađivanje kose?

Indikacija za transplantaciju kose je dijagnostifikovana ćelavost – gubitak više od 100 dlaka dnevno.

Dakle, čak i ako je pacijent odlučan da uradi transplantaciju kose, moraće da prođe detaljan pregled na kom će se utvrditi uzrok ćelavosti i opšte zdravstveno stanje.

Ukoliko je odumiranje dlaka prilično veliko, lekar pregleda stanje folikula. U slučaju da postoje aktivni folikuli preporučuje se konzervativni tretman, jer uvek postoji nada za oživljavanjem sopstvene kose.

transplantacija kose novi sad

Kako se vrši transplantacija kose FUE i DHI metodom?

Kako smo već naveli, FUE metoda presađivanja kose jedna je od najpopularnijih danas. Razvijena je 2000. godine od kada se uspešno sprovodi i vraća pacijentima kosu, ali i samopouzdanje.

DHI metoda zapravo predstavlja podtip FUE metode i one se ne razlikuju u prvoj fazi ekstrakcije folikula već samo u drugoj fazi implantacije.

Obe inovativne tehnike omogućavaju ekstrakciju folikula dlake na nehirurški način, pomoću specijalne igle, što isključuje potrebu za rezovima u donorkoj regiji pacijenta. Na taj način izbegavamo pojavu ružnog ožiljka u donorskoj regiji koji je bio karakterističan za već napuštenu FUT metodu.

Doktori koji su specijalisti za ovu vrstu intervencije, u lokalnoj anesteziji, uzimaju posebnom tehnikom svaku folikularnu jedinicu pojedinačno.

Navedene tehnike obezbeđuju brže zarastanje rana i sprečavaju pojavu ožiljaka donorske regije. Takođe i same tehnike implantacije gde se vodi račina o smeru presađivanja folikula i gustini određene regije osiguravaju dobar rezultat i prirodan izgled kose kod obe ove metode.

Prednosti koje su učinile FUE metodu najpopularnijom

 • Bezbolnost – nema hirurške intervencije, rezova, a ni šavova;
 • Visoka efikasnost;
 • Trajni rezultati – Pitanje – da li presađena kosa opada? – zanima sve pacijente. Odgovor je ne, dlake se dobro usađuju i rastu na novom.

Kako se DHI metoda razlikuje od FUE tehnike?

DHI metoda presađivanja kose, odnosno direktna implantacija kose, široko je rasprostranjena od 2016. godine.

Glavna razlika ove dve metode je u fazi implantacije. Sastoji se u tome što se DHI tehnikom istovremeno može praviti kanal i vršiti implantacija folikula dlake, koristeći implantatorske penove.

Ova metoda je takođe poznata kao jedna od efikasnih, bezbednih i bezbolnih, koja pritom daje prirodne rezultate.

 Šta bi trebalo da znate o transplantaciji kose?

 • Svaki protokol transplantacije zapravo započinje detaljnim pregledom pacijenta i takođe detaljnom konsultacijom sa doktorom. Tokom ovog prvog sustreta lekar će detaljno objasniti sam proces, a i rezultate koji mogu biti očekivani i za koliko vremena;
 • Transplantacija kose vrši se u lokalnoj anesteziji, tako da tokom postupka nećete osećati bol;
 • Trajanje operacije može biti različito i zavisi od površine područja transplantata. U proseku transplantacija folikula traje od 6-8 sati;
 • Tokom jedne procedure moguće je presaditi određenu količinu folikula dlake – od 1.500 do 3.000;
 • U zavisnosti od izraženosti ćelavosti, možda će biti potrebna još jedna procedura transplantacije;
 • Kada se postoperativni period završi, nega presađene kose ne razlikuje se od uobičajene.

transplantacija kose rea medika

Najčešća pitanja o transplantaciji kose

Kada ću videti rezultate?

Ako ste se već odlučili za transplantaciju kose, treba da imate na umu da efekat neće doći odmah i da nećete moći odmah da uživate u bujnoj kosi.

Tokom intervencije se transplantiraju samo folikuli, pa je potrebno sačekati dok porastu. Izdanci nove kose počinju da se vide nakon 2-3 meseca, ali se potpuni rast presađenih folikula kože videti nakon jedne godine.

A prema statistikama oko 90% folikula opstane na presađenoj regiji.

Kako izgleda „nova kosa“?

Presađena kose jeste i izgleda potpuno prirodno, normalno raste i šiša se, a presađeni folikuli su otporni na opadanje.

Da li se isplati ići na transplantaciju kose?

Apsolutno! Ovaj postupak omogućiće vam da zaboravite na gubitak kose, ali veoma je važno odabrati pravu kliniku.

Koliko će presađivanje kose biti efikasno zavisi od mnogih faktora, neki od njih su:

 • Kvalitet folikula donatorske zone kod pacijenta,
 • pravilno odabrana tehnika transplantacije,
 • iskusan tim lekara koji će presaditi potreban broj.

Kada nije moguće raditi presađivanje kose?

Iako sam postupak nema neželjenih efekata, postoji niz patoloških stanja u slučaju kojih transplantacija ne sme da se radi:

 • dijabetes,
 • maligna oboljenja,
 • zarazni i zapaljenski procesi u akutnoj fazi,
 • ozbiljni hormonski poremećaji,
 • mentalni poremećaji.

Klikom Ovde možete pogledati kompletan cenovnik naših usluga ili Ovde zakazati konsultacije sa našim doktorima.