Operacija ušiju

Operacija ušiju je idealno rešenje za urođenu anomaliju „otapostaze“ ili klempavost ušiju, kao estetski problem koji se ispoljava u najranijem uzrastu dece i predstavlja veliki problem u rastu i razvoju mališana ostavljajući psihičke traume zbog čiste estetike, a ne funkcije sluha.

Ovaj problem je prilično čest i kod odraslih i javlja se kod 5% ljudi, a za mnoge postaje uzrok nezadovoljstva i nelagode.

Ako je problem klempavih ušiju previše primetan i neprijatan, plastična hirurgija, odnosno otoplastika je pravi i najbolji izbor.

otapostaza

Zašto su klempave uši problem?

Uobičajeno je da se ušna školjka nalazi pod uglom od 30 stepeni u odnosu na glavu, a rastojanje između uha i glave je oko 2 cm.

Ako su ugao i rastojanje veći od normalnih, onda se krši opšta estetika glave. Uši izgledaju izbočene jer je hrskavica uha previše razvijena ili nije pravilno “pričvršćena” za glavu.

Ova karakteristika kod pojedinih ljudi je čisto estetske prirode. To se može ispraviti u nekim slučajevima određenom frizurom. Međutim, ako je problem izražen i izaziva ozbiljnu psihološku nelagodnost, onda se izvodi plastična operacija.

Klempave uši se nasleđuju?

Lekari i naučnici se ne slažu po ovom pitanju. Veruje se da u većini slučajeva anomaliju određuje nasledni faktor, a pojavljuje se čak i tokom prenatalnog razvoja.

Ušna hrskavica se formira kod ploda od trećeg meseca, zato se dete često rađa sa ovom osobinom.

Formiranje hrskavice se završava do 6-7 godine života i tada postaje jasno u kojoj meri je anomalija izražena.

Operacija ušiju – Kada je pravo vreme?

Preporuka je da se hirurška korekcija radi pre polaska u školu, jer se smatra da je najveći razvoj sluha do druge godine života, a da se naknadno uši razvijaju do puberteta neprimetno.

Roditelji se obično odlučuju za ispravljanje klempavih ušiju kada je kod deteta to previše primetno i da bi izbegli zadirkivanja druge dece u školi.

operacija ušiju beograd

Kako izgleda operacija ušiju?

Konsultacije i priprema

Važni su razgovor i priprema za operativni zahvat, kako sa roditeljima, tako i sa detetom. Nakon toga se može planirati dalji tok estetske korekcije.

Detaljna uputstva o pripremi se dobijaju na konsultativnom pregledu, a priprema pred zahvat podrazumeva pregled interniste i anesteziologa.

Operacija

Izvodi se u opštoj anesteziji ili analgosedaciji u trajanju od oko 45 minuta. Postoji nekoliko tehnika korekcije klempavih ušiju. Uglavnom, cilj je da se na zadnjem delu ušne školjke napravi rez, kako bi se donji pol ušne školjke pomerao i hrskavica savila unazad.

Sledi ušivanje na poleđini uha, tako da ožiljak ostaje neprimetan.

Kako izgleda oporavak?

Dobra vest je da pacijent istog dana može ići kući bez zadržavanja na klinici. Ipak, u postoperativnom periodu moguća je pojava hematoma i otoka, ali ove neprijatnosti nestaju nakon 5-7 dana.

Važno je prvih 24 sata nositi elastični zavoj, a narednih 7 dana zavoje samo noću. Nakon kontrole posle 7 dana od operacije pacijent se vraća svojim uobičajenim aktivnostima.

Da li je operacija ušiju kao hirurška korekcija pravi izbor?

Klempave uši drastično menjaju izgled, sa tim će se svi složiti. Osim toga, utiču na samopouzdanje i kod dece, ali i kod odraslih.

Nakon operacije i potpunog zarastanja pacijent će imati položaj ušiju kakav je oduvek želeo. Klempavost će ostati u prošlosti, kao i kompleksi i smešne frizure koje su prikrivale problem.

Kada su ušne školjke u pravilnom položaju, to čini izgled lica skladnim i lepšim. Nije ni čudo što su se neke od najvećih zvezda, kao što su Beyonce, Rihanna, Brad Pitt i mnogi drugi odlučili upravo za korekciju ušiju.

Klikom Ovde možete pogledati kompletan cenovnik naših usluga ili Ovde zakazati konsultacije sa našim doktorima.