Operacija nosa

Operacija nosa ili rinoplastika je jedan od najsloženijih zahvata i veliki izazov na polju estetske medicine. Danas je rinoplastika u prvih pet najpopularnijih plastičnih operacija na svetu. To nije iznenađujuće jer je nos taj koji određuje opšti izgled lica, pozicioniran je centralno i daje upečatljiv izgled osobi.

Predugačak ili preširok, grbav ili kriv, spljošten ili prćast – naš nos može ili pokazati naše najbolje strane ili obratno, u potpunosti pokvariti utisak. Operacija nosa pomoći će vam da dobijete pravilan i privlačan izgled nosa kakav ste oduvek želeli i kakav odgovara vašem licu.

operacija nosa beograd

Zašto je operacija nosa jedan od najtraženijih zahvata u svetu?

Rinoplastika je jedna od najstarijih plastičnih operacija, koja se pominje još u drevnom egipatskom papirusu Ebers, jednom od prvih medicinskih dokumenata poznatih čovečanstvu.

Dakle, operacija nosa je od davnih vremena bila izvođena, a danas je dostigla svoj vrhunac i rešava i najveće probleme koji muče mnoge ljude.

Operacijom nosa možemo promeniti veličinu, oblik ili proporcije nosa. Rinoplastici se obično pribegava kod lečenja patologija izazvanih povredom, urođenih mana ili za uklanjanje poteškoća sa disanjem.

Moguće promene koje vaš hirurg može učiniti na nosu operacijom uključuju:

  • promenu veličine nosa,
  • ispravljanje mosta,
  • promenu oblika vrha nosa,
  • suženje nozdrva.

Šta je važno pre same operacije nosa?

Najbitniji deo cele procedure menjanja izgleda nosa je dobra, detaljna i vrlo precizna konsultacija sa hirurgom kako bi se usaglasile vaše želje i operativne mogućnosti.

Tokom konsultacija plastični hirurg procenjuje stanje nosa, govori o faktorima koji utiču i na sam operativni proces i na njegov rezultat. Ovi faktori uključuju starost pacijenta, stanje kože i njenu debljinu, strukturu hrskavice i kostiju nosa.

Po standardima estetike idealan nos je dužine od 4.5 do 5.5 cm bez obzira na visunu, krupnu ili sitnu konstituciju i pol. Ali, najvažnije je pravilo da je idealan onaj nos koji odgovara vašem licu.

Osim konsultativnog pregleda priprema za rinoplastiku uključuje i pregled interniste i anesteziologa, kao i laboratorijske analize.

rinoplastika beograd

Kako se obavlja rinoplastika?

Operacija nosa se izvodi u opštoj anesteziji, a sam zahvat traje oko 2h. U zavisnosti od estetskih zahteva može se raditi operacija na samoj hrskavici nosa i/ili kosti nosa.

Ukoliko postoji zdravstveni problem kao što je problem sa disanjem, u tom slučaju se radi devijacija septuma.

Nakon operacije pacijentu se plasiranju tamponi u obe nozdrve koje treba da nosi maksimalno 2 do 3 dana i maska koja čvrsto prijanja na nos držeći ga u fiksaciji narednih 7-10 dana, kada se skida.

Oporavak nakon operacije nosa

Nakon operacije prisutni su otoci nosa i regije lica oko nosa, modrice u manjoj ili većoj meri, kao i moguće krvarenje samih konjuktiva.

U narednom periodu moraćete da izbegavate:

  • duvanje nosa,
  • prekomerno žvakanje,
  • oblačenje odeće preko glave,
  • nošenje naočara najmanje 4 nedelje nakon operacije,
  • grubo pranje zuba,
  • preterano izlaganje suncu.

Potpuni oporavak i vraćanje uobičajenim aktivnostima očekuje se nakon 14 dana. Boravak na klinici najčešće nije potreban, obično se zadržavate u bolnici jedan dan.

estetska operacija nosa pre i posle

Da li je rinoplastika dobar izbor?

Operacija nosa jeste ozbiljan korak u životu osobe koja sanja da promeni oblik nosa i istovremeno svoj život. Međutim, ako je vaš nos večiti izvor kompleksa i lošeg raspoloženja, onda će nakon operacije vaše samopouzdanje biti na zadovoljavajućem nivou.

Nakon rinoplastike pacijent dobija željeni izgled nosa, a to pokreće čitav lanac transformacija. Odeća, frizura, pa čak i držanje se menjaju. Osoba počinje da se oseća drugačije, i ono najvažnije – počinje da se sviđa sebi.

Dakle, lep nos sam po sebi nije recept za sreću, ali ako vam pomogne da postanete sigurniji u sebe, onda će vam se život sigurno promeniti nabolje.

Klikom Ovde možete pogledati kompletan cenovnik naših usluga ili Ovde zakazati konsultacije sa našim doktorima.