Blefaroplastika

Blefaroplastika je drugi naziv za hiruršku korekciju kapaka kojom se uklanja višak kože i masnog tkiva na kapcima, čime se postiže efekat otvorenih očiju.

Problemi koji dolaze s godinama, kao što su umorne oči, „kese“ ispod očiju, spušteni kapci i tzv. crow’s feet ili bore oko očiju znaci su da vreme čini svoje i da vam je potrebna adekvatna nega.

Međutim, bez obzira koliko je nega kože oko očiju temeljna, ona može samo odložiti nastanak bora i opuštanje kapaka. Trajno rešenje je blefaroplastika – zahvat koji je iz više razloga jedan od najčešće izvođenih u estetskoj hirurgiji.

operacija gornjih kapaka beograd

Zašto je blefaroplastika jedna od najtraženijih hirurških korekcija?

Kada je u pitanju koža lica, najproblematičniji deo, koji zahteva posebnu pažnju je koža očnih kapaka. Razlog tome je činjenica da je ona izuzetno tanka i podložna spoljnim faktorima.

Upravo zato koža oko očiju i na kapcima počinje prva da stari. Sve počinje sa klasičnim „vrećicama“ ispod očiju, nakon čega se javlja sve više bora, a stresan i brz život današnjice doprinosi tome da se one pojave već u 25. godini.

Kozmetička sredstva koja obećavaju savršene rezultate mogu biti prva pomoć, sve dok jednog dana ne postane očigledno da vam za dalje očuvanje mladolikosti treba nešto radikalnije. I tu nastupa blefaroplastika.

Koji su najčešći razlozi za korekciju kapaka?

  • Masni jastučići na kapcima
  • Višak kože koji skriva prirodni nabor gornjih kapaka
  • Otečenost gornjih i donjih kapaka koja čini da izgledamo umorno
  • Opuštena koža koja visi sa gornjih kapaka i pogoršava vid.

Blefaroplastika – konsultacije i priprema

Da bismo izabrali adekvtanu hiruršku proceduru i tehniku, najpre na osnovu pregleda definišemo problem i njegov tačan uzrok. Nakon toga, sama intervencija se izvodi u lokalnoj anesteziji, bez posebne preoperativne pripreme.

Kako izgleda korekcija kapaka?

Sama hirurška korekcija kapaka je ambulantna procedura, izvodi se u uslovima lokalne anestezije. Za gornje kapke intervencija traje oko 45 minuta, dok za donje kapke oko 90 minuta.

Kada su gornji kapci u pitanju, hirurg pravi rez na samom pregibu kapka, tako da ožiljak ne bude primetan nakon zahvata.

Kod korekcije donjih kapaka, rez se pravi ispod trepavica ili unutar donjeg kapka. Tokom intervencije se uklanja višak kože, ali i masno tkivo, koje je glavni krivac za stvaranje kesica ispod očiju.

blefaroplastika rea medika

Kako teče oporavak nakon blefaroplastike?

Odmah nakon intervencije pacijent ide kući i nastavlja sa svojim normalnim aktivnostima.

S obzirom da se sama hirurška korekcija kapaka obavlja u lokalnoj anesteziji, oporavak je relativno brz i lak za pacijenta i nema posebnih ograničenja nakon same intervencije.

Nakon 2 dana od intervencije pacijent započinje normalno umivanje i kvašenje operisane regije, a za 7 dana sledi kontrola radi uklanjanja šavova.

Nakon same procedure moguće je da područje oko očiju bude natečeno, jer je koža veoma osetljiva tada, ali, nakon skidanja šavova otok prolazi.

Kada će rezultati biti primetni?

Efekat nakon blefaroplastike moći ćete da vidite već nakon nekoliko dana. Međutim, za konačan rezultat treba sačekati 2-3 meseca, dok se koža ne obnovi.

Rezultati nakon hirurške korekcije kapaka su dugoročni. Osim što koriguje spuštene kapke, blefaroplastika drastično podmlađuje. Oči su otvorenije nakon intervencije, lice ima odmorniji izgled.

Da li blefaroplastika loše utiče na vid pacijenta?

Ne. Operacija kapaka ni na koji način ne šteti vidu pacijenta. Naprotiv, blefaroplastika može proširiti područje perifernog vida i delimično smanjiti očni pritisak koji se javlja s godinama.

Klikom Ovde možete pogledati kompletan cenovnik naših usluga ili Ovde zakazati konsultacije sa našim doktorima.