Šta sa podočnjacima i kako izabrati između brow lift-a i blefaroplastike?

PETAK, 10.04.2020

Vremenom gravitacija uvek učini svoje, te su ovo jedni od prvih znakova starenja. U predelu očiju se najpre pojave podočnjaci i spušteni kapci, zbog čega možemo izgledati umorno, tužno ili čak ljuto. Pomlađivanje lica može vratiti sat unazad hijaluronskim filerima, operacijom podizanja obrva (brow lift) i / ili očnih kapaka (blefaroplastika).

doktor uros radivojevic

Dr Uroš Radivojčević, specijalista plastične, rekonsturktivne i estetske hirurgije, detaljno je objasnio kako znati koji je postupak pravi izbor za mladalački izgled. Koji postupak je pravi izbor?

Često počinje sa onim što se vidi kada se pogleda u ogledalo. Da li vidite da izgledate „umorno“, „ljuto“ ili „tužno“, iako ste srećni i radosni? Možda je vreme da se razmisli o podmlađivanju lica, posebno u predelu koji najviše odražava mladost – oči.

Kao što izreka kaže: „oči su ogledalo duše“ i ljudi imaju tendenciju da zaključuju stvari o vama u zavisnosti od toga kako vaše oči izgledaju, govori dr spec. Uroš Radivojčević, dugogodišnji hirurg plastične, rekonsturktivne i estetske hirurgije.

operacija gornjih kapaka blefaroplastika

Kao što je gore već pomenuto, jedni od prvih znakova starenja jesu podočnjaci i spušteni kapci. Iako dolaze u slično vreme, za uklanjanje ovih znakova starenja pristupa se na različite načine.

Podočnjaci su lako rešivi, otklanjaju se zapravo nehirurškim putem nakon svega par minuta tretmana pomoću injekcije i hijaluronskim filerom. Kod ovako jednostavne procedure, otklanjanje podočnjaka je lako i za to je potrebno manje vremena nego za čitanje ovog teksta.

Operacija je, naravno, dosta kompleksniji postupak i česte su nedoumice pogotovo kada je reč o očima. Postoje dva rešenja, podizanja obrva ili podizanje gornjih kapaka. Efekti su na prvi pogled isti, nećete imatu “umorne oči“ ali u čemu je razlika? Ako se pitate šta je pravo rešenje za vas, procenite sami posle ovog obrazloženja ispod.

Podizanje obrva i te kako zauzuma svoje mesto u hirurškoj estetici, pogotovo zbog mogućnosti nevidljivih rezova koji ipak nisu uvek potpuno nevidljivi. Ako govorimo o problemu “umornih očiju“ tj. padanju kapaka, podizanjem obrva ćemo dobiti rezulat ali na nešto kraće vreme jer kapci ipak ostaju netaknuti.

Zbog toga, pravo rešenje je blefaroplastika ili operacija gornjih kapaka. Ali da li ostaju ožiljci od ove procedure? 

operacija gornji kapci pre i posle

Ostaju, a da li su i vidljivi? Dokaz uspeha pogledajte na fotografiji. Dr Uroš smatra da je jedan od najboljih pokazatelja rezultata, ispravnog načina lečenja “umornih očiju”, fotografija pre i posle operacije. „Mi se moramo voditi starim slikama svih pacijenata jer treba da zadržimo identitet lica.“

Gornji kapak je “radnik”. Treperi hiljadu puta dnevno i svi ti pokreti mogu dovesti do toga da koža iznad oka postane tanka i labava. Sa godinama i vremenom koža može početi da se osipa. To je razlog zašto se rešenje nalazi u tretiranju direktnog uzroka, a to su kapci. Dakle, pravo rešenje za padanje kapaka je blefaroplastika.

Spec. dr Uroš kaže da je oporavak od operacije očnih kapaka relativno lak i da daje izvanredne rezultate na duži vremenski period. “Ako se nekoliko dana nose naočare za sunce i drži se podalje od posla ili privatnih okupljanja, većina vas neće ni osetiti postoperativni period.” On smatra da operacija gornjih kapaka prouzrokuje minimalni bol kako bi se postigao mladalački izgled.

Klikom Ovde možete pogledati kompletan cenovnik naših usluga ili Ovde zakazati konsultacije sa našim doktorima.